Nou llibre de poemes visuals de J.M. Calleja

Text: Redacció
  • Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

L’editorial Babilònia de València acaba de publicar el llibre Arxipèlag del mataroní J.M. Calleja. Aquest nou treball recull 36 poemes visuals realitzats durant l’any 2010 que combinen la imatge i el text. L’autor, amb tècnica mixta i collage, uneix els fragments d’un bitllet, el tros d’un diari, les definicions d’un diccionari…  amb els objectes més insòlits com insectes, rellotges, naips, tisores… i també, entre l’atzar i deliberació, recicla frases trobades, eslògans publicitaris, notícies… a la manera de ready-mades. Cada poema és una illa, un territori desconegut, sorprenent i seductor, que caldrà desxifrar.

L’escriptora Margalida Pons destaca, al pròleg del llibre, que  “Calleja recicla frases trobades —extretes d’un eslògan, d’una notícia, del De rerum natura de Lucreci…— que, a la manera de ready-mades verbals, prosperen en una jungla feta, a parts iguals, d’atzar i de deliberació. Resplendents i sobtades”.  Sobre l’obra, Pons també afegeix: “Mitjanit, aquesta estranya paraula híbrida que designa alhora un punt i els seus encontorns, una hora i una zona més àmplia -al voltant d’aquesta hora, un ara alentit, el moment de la metamorfosi…  Així treballa Calleja: descalç, a mitjanit i a escarada. I això és el que fa: barrar el pas al sedentarisme, convertir el present en una superfície lenta, entendre el poema com a actuació, reclamar-te perquè l’ajudis a collar l’habitual fins que es torni insòlit. Véns?”.

Comments are closed