La sobirania a la xarxa, segons Saül Gordillo

‘Sobirania.cat. 10 anys de la revolta política catalana a Internet’ és el nou llibre del periodista maresmenc Saül Gordillo, que hi escriu una crònica de l’impacte dels mitjans digitals i les xarxes socials en el procés sobiranista i com s’interrelacionen.

Text: Redacció
  • Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

El relat comença el març del 2004, amb els atemptats de l’11-M a Ma-drid i la victòria electoral de José Luis Rodríguez Zapatero, que va arribar a La Moncloa amb la promesa d’acceptar la reforma estatutària del Parlament de Catalunya. L’autor analitza el paper dels blogs, dels diaris digitals i la irupció de les xarxes socials, que han esdevingut una eina clau en l’organització política de col·lectius i forces sobiranistes i independentistes. El relat arriba fins la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014, passant per les històriques manifestacions de la Diada de 2012 i la Via Catalana de 2013.

‘Sobirania.cat’ és, en opinió dels professors de Periodisme i Comunicació de la UAB Joan Manuel Tresserras i Enric Marín, que han escrit el pròleg del llibre, “el relat més complet i documentat sobre el paper del ciberactivisme polític en l’articulació de la revolta democràtica que ha fet possible l’èxit del moviment sobiranista a Catalunya”.

Saül Gordillo, 10 anys a la bloguesfera

Saül Gordillo és un dels periodistes referents de la xarxa catalana. Aquest passat mes de juliol va celebrar els seus 10 anys de blogaire. Ha fet diversos seguiments a polítics i periodistes a través de rankings per impulsar i reconèixer el paper d’uns i altres.

Apassionat del debat polític digital, l’any 2007 va impulsar el portal de blogs polítics Poliblocs. El 2007 va publicar el llibreNació.cat’ que explicava l’obtenció del domini .cat per a la llengua i cultura catalana a Internet.

A ‘Sobirania.cat’ fa un homenatge a més de 200 protagonistes de la Internet catalana, amb un capítol enciclopèdic que aplega activistes, tecnòlegs i personalitats destacades. Al llibre hi apareixen més de 1.000 referències a persones que han participat, cadascú en la seva mesura, en l’articulació d’un espai virtual propi, diferenciat, sobre el qual ha crescut socialment i políticament el discurs independentista.

Col·lectius com Softcatalà i la Viquipèdia, certàmens com la Catosfera i els Premis Blogs Catalunya, plataformes com Verkami o Change.org, sumat a l’ús intensiu de Facebook i Twitter i l’evolució de blogs i portals digitals, formen part de l’acurada anàlisi de l’última dècada virtual a Catalunya.

‘Sobirania.cat’ recull el testimoni d’actors fonamentals en la major conscienciació independentista de la història de Catalunya, que no s’entendria sense l’entorn digital.

D’altra banda, el llibre és el primer títol de Crea’t Edicions un nou projecte cultural que promou el periodista arenyenc Oriol Ferran.

Deixa un missatge

Obligatori *

Obligatori *