Cabrils fa un homenatge pòstum a la mèdium i artista cabrilenca Josefa Tolrà

L’acte, que es va celebrar el diumenge 8 de gener, va reunir prop d’un centenar de persones i va comptar amb l’assistència de l’alcaldessa de Cabrils, la família de l’artista i la presidenta de l’Associació Josefa Tolrà

Text: Ajuntament de Cabrils  // Foto: Ramon Boadella
  • Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Gairebé un centenar de persones es van reunir el passat diumenge 8 de gener a Cabrils per retre homenatge a la mèdium i artista cabrilenca Josefa Tolrà, coincidint amb el 137è aniversari del seu naixement.

L’acte, organitzat pel Museu Municipal de Cabrils juntament amb l’Associació Josefa Tolrà, va comptar amb la presència de l’alcaldessa de Cabrils, Lina Morales, la família de l’artista, membres de l’Associació Josefa Tolrà i altres autoritats locals.

L’homenatge va començar a les 11 h del matí amb una visita al cementiri, on l’alcaldessa va obrir els actes protocol·laris amb un discurs molt emotiu. Posteriorment, va intervenir Eulàlia Salvador en representació de la família i, finalment, la secretària de l’Associació Josefa Tolrà, Sandra Martínez, va llegir un poema inèdit escrit per la mèdium. La visita al cementiri va finalitzar amb la col·locació d’un ram de flors a la tomba on Josefa Tolrà descansa al costat del seu marit, Jaume Lladó.

Tot seguit, a les 12 del migdia, la historiadora, crítica d’art i presidenta de l’Associació Josefa Tolrà, Pilar Bonet, va dur a terme una conferència davant una gran afluència de públic en la qual va realitzar una retrospectiva de la vida i obra de la Pepeta amb nombroses intervencions per part dels assistents.

Durant l’acte d’homenatge també es van vendre reproduccions en facsímil d’algunes de les obres de la Josefa Tolrà. Els diners obtinguts serviran per conservar, restaurar i emmarcar l’obra de la mèdium i artista.

En acabar l’acte va haver-hi vermut per a tothom i, després de les nombroses sol·licituds, es va organitzar una ruta guiada per tal de conèixer els indrets on va néixer, viure i morir Josefa Tolrà; una visita a la qual es van afegir els familiars i bona part dels assistents.

Josefa Tolrà va néixer el 8 de gener de 1880 a Cabrils i va viure a la vila fins a la seva mort, el 1959. D’origen molt humil i amb una formació molt limitada, la Pepeta de Cabrils —com també se la coneixia— va començar a dibuixar a partir del 1942 com a antídot a la tristesa i la depressió ocasionada per la mort de dos dels seus tres fills, recreant més d’un centenar d’extraordinàries visions d’un gran contingut simbòlic al dictat de qui ella denominà éssers de llum. Durant aquest temps també va escriure i il·lustrar nombroses llibretes, va compondre poemes, transcriure textos, brodar mantons amb filigranes fluídiques, redactar una novel·la i atendre els seus veïns com a sanadora.

Artistes de la talla del poeta Joan Brossa o el pintor Antoni Tàpies, juntament amb altres membres de l’associació cultural Club 49, van quedar sorpresos de la qualitat artística de la Pepeta; fins al punt que una petita part de les seves obres s’han exposat al Museu Reina Sofía de Madrid, a Can Palauet de Mataró, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs o al MACBA. L’any 2015 es va incorporar la seva obra a l’exposició temporal Del segon origen. Arts a Catalunya 1950-1977 que va tenir lloc al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Tags:

Deixa un missatge

Obligatori *

Obligatori *