Montoro, amb nocturnitat i traïdoria

Ferran Planell.  Escriptor
  • Comparteix:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

A Montoro no li calen presentacions. De la resta del títol, deixant a banda el seu origen com a tipificació del codi penal, tots entenem el significat de la dita. Clar que en castellà us sonarà més “con nocturnidad, premeditación y alevosía”.

En aquest cas, però, en Montoro s’apropa més al català que al castellà. El mot “premeditación” se l’hi ha despenjat del tot, de la seva manera de fer. De sempre ens té acostumats a anar a cops de decret, canviant a tort i a dret la legislació segons la seva conveniència i generant un galimaties normatiu que, en un mar de possibles interpretacions, no fa res més que generar una greu inseguretat jurídica per als ciutadans.

És del tot evident que per a premeditar hom requereix un mínim de planificació i si quelcom li manca a aquest senyor, és precisament això, planificació.

Tan sols a tall d’exemple, el Sr. Montoro, amb tot el pes de la hisenda pública al seu darrere, aquest passat mes de desembre, sense previ avís i amb efectes ja per a l’1 de gener, es carregava la possibilitat de demanar ajornaments, entre d’altres, de les liquidacions d’IVA. La sorpresa i indignació dins de l’àmbit empresarial, sobretot d’autònoms i petites empreses, va ser tal que totes les organitzacions que defensen els seus interessos se li van tirar al damunt i finalment ha rectificat en part.

En part, perquè si bé es podrà seguir demanant amb algunes limitacions, el sofert contribuent no ho farà emparat en una llei que rectifiqui la de desembre, sinó mitjançant una cabalística instrucció interna de l’AEAT que ve a dir quelcom així com que miraran cap a una altra banda i pressuposaran que no es vulnera cap precepte, quan realment s’estarà incomplint la legislació vigent. Llavors em pregunto: I si un dia deixen de fer-ho, de mirar cap a una alta banda? Doncs, el que dèiem, inseguretat jurídica.

No és aquest el lloc, ni disposo de suficient espai per aprofundir en el tema, però sí que aprofitaré per a fer una reflexió a favor de la independència, adreçada sobretot a aquells que encara dubten: És tan difícil fer-ho pitjor, que per poc bé que fem les coses, tindrem un país molt millor.

Deixa un missatge

Obligatori *

Obligatori *