Acostar el mar a la ciutat

Text: Albert Calls
408

El II Festival del Mar a Catalunya-II Festa del Port i I Fira Nàutica al Port de Mataró es planteja com una fira nàutica de caràcter festiu i comercial, amb grans ofertes de compra i activitats que busquen apropar la nàutica als ciutadans, i que es farà de forma itinerant a Badalona, Cambrils i la capital del Maresme, amb l’organització de l’Associació d’Indústries, Comerç i Serveis Nàutics (ADIN) i dels ajuntaments, ports esportius i clubs nàutics de les poblacions que l’acullen.

A la presentació d’aquest esdeveniment, el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Mataró, Miquel Rey (CiU), i Joan Bellavista, gerent del Port de Mataró, van justificar aquesta aposta d’incorporar-se al festival “perquè creiem en el potencial econòmic i social del sector marítim, i per la seva funció de dinamitzador de les economies locals lligades al sector”.

Les dades del festival, tot i el seu curt trajecte, parlen per si soles. L’any passat va ser un èxit de públic i expositors i va rebre la visita de 25.000 persones. En el cas de Mataró, en concret, s’espera atreure enguany uns 7.000 visitants.

L’esdeveniment a la capital del Maresme tindrà lloc a l’Esplanada de Port de Mataró. L’objectiu, al tancament d’aquesta edició i quan s’estan ultimant els detalls de la programació, és portar fins la ciutat una àmplia exposició comercial amb un centenar d’embarcacions i nombrosos accessoris i serveis nàutics, on predominin les oportunitats per al comprador.

Precisament, en la línia de ser una plataforma de venda de les millors ofertes del mercat, com l’any passat, al festival es podran trobar grans ocasions de compra sobretot en embarcacions de petita i mitjana eslora, des de pneumàtiques, semirígides, llanxes esportives fins a unitats encarades a la pesca, però també tota mena de promocions i ofertes d’escoles nàutiques, empreses de lloguer d’embarcacions i d’accessoris nàutics com motors i electrònica de cara a navegar aquesta temporada.

Però a banda del vessant comercial, el Festival i la Festa en tenen un altre de clarament social i festiu, basat en un programa d’activitats per donar a conèixer les possibilitats d’oci del mar i la nàutica. Entre les múltiples propostes per escollir, inclourà sortides a navegar, regates, simulacres de rescat al mar, demostracions de seguretat marítima, batejos de vela, navegació en caiac, activitats subaquàtiques, i tallers i xerrades sobre pesca, les tradicions marineres i la relació entre les xarxes socials i la nàutica. Tot això, sumat a les ofertes d’allotjament i restauració que es faran aquests dies (MOW. Mataró Opportunity Weekend).

La fira també passarà per Badalona (10-12 maig) -amb la I Fira Nàutica al Port de Badalona- i Cambrils (17-20 maig) -amb la VI Fira Marítima de la Costa Daurada. L’accés al festival, que a Mataró es desenvolupa amb el suport del Consorci Port de Mataró, serà gratuït i l’horari d’obertura al públic serà d’11 a 20 hores. L’esdeveniment compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

D’esquerra a dreta, Joan Bellavista, Miquel Guarner, Miquel Rey, i Javier Valencia

La projecció del ‘Maresme marítim’

El regidor de Promoció Econòmica de Mataró, Miquel Rey, explica que aquest esdeveniment és “una oportunitat per integrar el Port a la ciutat a través d’una festa que entrellaça l’àmbit d’oci i el sector de l’activitat nàutica i que comptarà amb la participació d’empreses d’arreu de Catalunya”.

La idea parteix de la Comissió de dinamització del Port, per intentar ampliar les seves activitats. “Dins l’associació Maresme Marítim –on està integrada Mataró– s’han de tenir en compte els altres ports de la comarca i una estratègia conjunta”, explica el regidor. Rey afegeix que “tots junts i amb les idees clares hem d’anar al clúster de Barcelona i aprofitar aquesta oportunitat estratègica. La clau és en el conjunt del país i d’aquesta zona mediterrània amb potencial de creixement i grans oportunitats”.

Per la seva banda, l’estratègia que ve impulsant des de fa temps el consistori mataroní, el Projecte ‘Mataró marítim’, per apostar i posar en valor el seu litoral, se suma, doncs, a la voluntat de diversos municipis de la comarca amb sortida al mar de treballar en línia en aquesta direcció i impulsar un dels àmbits amb projecció de futur.

Precisament, per a Rey, els punts forts del litoral mataroní estan en el turisme i la indústria del sector portuari. “L’obertura de l’Hotel Atenea ha ajudat molt i ens permet reforçar un producte turístic de primera perquè visitants estrangers s’acostin als atractius de la ciutat”, assegura. En l’altre àmbit, també contemplat pel projecte ‘Mataró marítim’, es vol donar un impuls al negoci de la indústria vinculada al sector portuari, com les reparacions, localizant-ne els punts forts, aprofundint-hi i projectant-los.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí