“Alimentant els escolars amb el cor”

Text: Redacció
329

Quin tipus de menjar preparen als menjadors dels centres escolars que gestionen?
Ens centrem en la cuina catalana i mediterrània, de menjar fresc i productes de proximitat. I fem tot el possible perquè després de més de 30 anys dedicant-nos a aquesta activitat continuï viva en nosaltres la idea de què alimentem els nens i nenes, els nois i noies, amb el cor. Aquest és el nostre plantejament principal.

Els hàbits d’alimentació, evolucionen amb el temps?
Sí, però tots aquests anys alimentant les noves generacions vilassarenques també et donen una perspectiva que et permet millorar, no quedar-se aturat i anar evolucionant. Cal reciclar-se dia a dia. I nosaltres no ens hem aturat i hem estudiant l’alimentació.

Són temps de crisi, difícils. Suposem que també per a les empreses que fan el menjar per als escolars?
Ara mateix estem a tres centres escolars i la nostra filosofia de treball és sempre la mateixa: la nostra no és una feina de números sinó d’estar aprop dels nens, més aprop de les famílies que dels números. Això no vol dir que no es mirin les despeses, que s’han de mirar, però partint primer de les persones.

Com en tot avui dia, deu haver molta ‘competència’?.
Miri, hi ha sobretot qui fa demagògia amb tríptics de colors i vídeos, promocionant coses que en realitat no són com es mostren sinó d’una manera molt diferent a la realitat. Es fa molt de màrqueting fals que no correspon a la veritat. Aquesta es defensa amb els resultats, com fem nosaltres. Jo crec molt en el dia a dia, és el que preval sempre.

Quin tipus de menús preparen per als menjadors escolars?
Alimentació amb productes de proximitat: vegetals, llegums, carn, peix. I tot es prepara amb molta estimació. Es busquen quin són els productes més equilibrats i des de fa un parell d’anys, a més, que venim introduint peix fresc del mercat. Nosaltres donem menjar de qualitat dins l’equilibri de la piràmide alimentícia.

I el pressupost amb el qual compten?
El preu establert per la Generalitat és de 5’70 euros sense IVA (6’20 amb l’IVA) per menú. Amb aquesta xifra s’ha de comptar el propi menú amb postres, el sou de les monitores i les cuineres o la neteja, entre d’altres despeses tècniques. Vull insistir en què aquest és un ofici que demana creure en el que es fa i no s’hi val a fer demagògia. Si ho fas bé, els nens s’enrecorden de tu. Ens causa molta satisfacció que alguns dels nens i nenes que et troben pel carrer et reconeixin i et saludin. I n’hi ha, a més, que quan s’han fet grans i tingut fills, han vingut a Can Pa Amb amb Tomàquet (l’altre negoci de Justo Ruíz a Vilassar de Mar).

Com valoren els resultats dels seus menús escolars?
A nosaltres el que ens val és el que pensen els nens. Ells són els que valoren la nostra feina. Tant els pares com els nens són intel·ligents i saben si el que mengen és bo i els agrada. A més, ells són els que en fan la millor promoció. I encara li diria més, com a prova de tranquil·litat convido a dos pares cada dia perquè tastin el menjar que fem.

Amb quin equip compta?
Sempre he tingut al meu costat la meva dona, Inma Serrano i m’acompanya un bon equip de persones que com jo posen per davant de l’interès econòmic el cor i l’estimació al que fem. S’ha de destacar el treball de les monitores, molt exhaustiu, controlant les intoleràncies alimentàries dels nens, entre molts d’altres aspectes. És una feina que no es valora com caldria, a vegades, però molt important. També el de les cuineres i l’administració són essencials perquè tot surti bé. Funcionem com un equip, que és del que es tracta.

Els controls de sanitat actualment deuen de ser molt rigorosos?
Un inspector de Sanitat ens fa el seguiment. En aquest aspecte, per a nosaltres, el plantejament és que hem d’oferir la mateixa neteja que un quiròfan. Perquè es facin una idea tenim 10 plans de control diari per a Sanitat: de despeses, d’aigua, per als cel·líacs…

Amb el que explica, l’organització tècnica dels menjadors deu ser molt complexa?
L’experiència diària ens ajuda a millorar. Cada escola, a més, té la seva cuina, que els pares poden venir a veure si volen. Com li deia, per a mi la feina es demostra dia a dia.

Menjar i aprendre valors
Als menjadors escolars que gestiona en Justo, no solament es busca la qualitat en els ingredients sinó també que s’aprenguin valors a l’hora de dinar. Per aquest motiu es treballa un valor cada any o també les emocions. “La nostra feina, treballant amb els pares, contribueix a l’educació i l’hora de menjar és un bon moment per desenvolupar-la”, assegura. Així, al compromís en la selecció dels aliments i el seu cuinat, cal afegir-hi el treball d’aprenentatge que es fa amb els escolars en aquest moment tan destacat de la jornada diària.

Cuina de proximitat i personalitzada
Verdures d’horts de la zona, productes frescos, de proximitat i no congelats, tot natural i peix fresc d’Arenys de Mar un cop a la setmana… són algunes de les claus perquè els menús diaris agradin els infants i els aportin els elements que els calen per al seu creixement. Però amb això no n’hi ha prou i l’equip d’en Justo treballa amb una nutricionista del CAP i personalitza els àpats, segons les intoleràncies alimentàries de cada un dels nens, fent un seguiment de cada cas.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. Era per si agues una vacan de judan de menjador, man comentat que la cuinera es jubila.
    Si amb poguesiu dir on auria de envia el meu curriculum o fer una entrevista amb podeu troca el 679904891
    Gracies

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí