“Ara és el moment d’obrir un debat estratègic sobre el futur de la ciutat”

Text: Albert Calls  // Foto: Albert Canalejo
226

Amb aquesta primera entrevista a l’alcalde de Mataró, el socialista David Bote, TRIBUNA Maresme inicia una sèrie en la qual es parlarà amb els batlles dels municipis de la comarca. Temes centrats en l’actualitat local i de proximitat, així com projectes, propostes i percepcions dels alcaldes, que permetran acostar-nos al bategar del dia a dia de pobles i ciutats. Al capdavant del consistori mataroní, Bote ens explica quins són els seus reptes i projectes i fa balanç d’alguns dels principals eixos de l’acció política del govern (PSC-CiU) a la capital del Maresme.

En síntesi, quin balanç fa d’aquesta primera recta del mandat?
Faig un balanç positiu. Hem hagut de resoldre problemes que venien de lluny, com algunes situacions de la societat municipal d’urbanisme, PUMSA. El contracte d’El Sorrall i altres…

Però no em queixo.
Tenim clares les prioritats de la ciutat i sobre això actuem. Tenim instruments: pressupostos i programes i un equip humà molt bo. I treballem amb la màxima transparència.

Quins eixos de política ciutadana s’han pogut desplegar en aquest temps?
Les polítiques socials: hem incrementat notablement els recursos per als programes socials. Hem posat en marxa un pla de xoc contra l’atur.  Estem actuant per millorar els equipament públics municipals amb obres a les instal·lacions públiques esportives i escolars. I hem acordat la revisió de plans importants com el de mobilitat i el de la seguretat local.

I quins reptes es plantegen en la trajectòria que resta del mandat?
D’acord amb el Pacte de Govern i amb el Pla de mandat hem de continuar treballant per la recuperació de l’economia. Per rescatar a persones de situacions socials difícils. I hem de dibuixar un futur per a Mataró. Hem de tenir un pla de futur, un horitzó compartit per a la ciutat. Ara és el moment d’obrir un debat estratègic sobre el futur de la nostra ciutat. Per això posem a caminar el projecte Mataró 2022.

Com valora l’encaix amb el seu soci de govern, CiU? I la relació amb les altres forces de l’oposició?
Estic satisfet del Govern municipal. Hem agafat ritme de treball. Hi ha entesa entre els socis. I estic content amb l’oposició amb el seu nivell d’exigència, però també amb la seva voluntat de cooperació. En aquest sentit vull destacar que en Francesc Teixidó (ERC-MES) presideix la Comissió de Treball del Pla Estratègic Mataró 2022. Esteve Martínez (ICV-EUiA) presideix la Comissió Informativa Especial de Bon Govern, Ètica i Transparència. La Comissió de Treball sobre Mitjans Públics de Comunicació Local està presidida per José Manuel López del PP. Em sembla que això és una bona mostra de la cooperació establerta amb alguns grups de l’oposició.

PERFIL
David Bote és mataroní, nascut a Barcelona el 1982. Solter i sense fills. És doctor en Física cum laude per la Universitat de Barcelona, diplomat en Física Avançada i màster en Lideratge i Comunicació per a la Gestió Política. L’apassiona escriure i sobretot llegir.Fins al moment d’incorporar-se a l’alcaldia ha estat professor de secundària durant quatre anys al Sagrat Cor Sarrià i abans va treballar al Sincrotró ALBA com a tècnic de Radioprotecció i al Centro de Láseres Pulsados a Salamanca.

Es va apropar a la política l’any 2002 i la primera causa que el va mobilitzar va ser el clam del No a la Guerra, contra la invasió d’Irak per part d’Estats Units. Llavors va començar a militar al PSC i el 2012 va accedir a la secretaria d’organització del partit a Mataró. Un any abans de les eleccions municipals de 2015 decideix encapçalar la llista que l’ha portat a l’alcaldia de la ciutat que, com sovint manifesta, tant estima.

En quin punt estan actualment pel que fa a la situació econòmica de l’Ajuntament?
Les finances municipals estan en un moment delicat, estem superant els pitjors moments. Estalvi, rigor i transparència són les nostres divises en la gestió econòmica.

Pel que fa a la gestió municipal, encara queden pendents temes de PUMSA, per exemple que l’Ajuntament de Mataró ha emprès accions civils per aclarir el sobrecost del Rengle…
Sí, la meva voluntat és que es pugui aclarir la situació de la gestió en la construcció de l’edifici del Rengle i la defensa de l’interès municipal. Hem de canviar la finalitat de PUMSA: és un instrument que ha d’estar al servei de l’Ajuntament i de la ciutat. Es va crear en un moment determinat, la ciutat vivia moments d’expansió, però això es va acabar i ara cal adequar els objectius de PUMSA a la realitat que vivim.

Potenciar la promoció econòmica, la lluita contra l’atur i la defensa de les famílies continua sent hores d’ara la prioritat? En quines línies de treball es mouen per a fer-ho?
La lluita contra l’atur té dues vessants: una de polítiques urgents com són els plans d’ocupació i la formació per l’ocupació, i l’altra vessant són les polítiques amb un recorregut més llarg: el canvi de model econòmic de la ciutat cap a la innovació, estic parlant del TecnoCampus. La protecció de la nostra indústria i reforçar altres sectors com el comerç i turisme. En això estem.

La Festa al Cel… se n’ha anat de Mataró finalment. En aquest sentit, quins horitzons es plantegen per a la promoció econòmica de la ciutat?
La Festa al Cel era insostenible econòmicament, sense els patrocinadors previstos l’Ajuntament, tot sol, no ho podia assumir. Ara el repte és trobar propostes que serveixin per promocionar la ciutat en la línia que us he comentat anteriorment. L’equip de Promoció Econòmica ho està treballant, aviat tindrem resultats. La promoció de la ciutat va lligada a difondre la ciutat i els nostres patrimonis cultural i natural al món i lligar aquesta promoció amb la nostra oferta comercial i cultural.

Com es plantegen els seus eixos d’actuació pel que fa a política educativa a la ciutat?
És una prioritat. Volem anar més enllà de les competències municipals. Volem tenir veu i vot en la planificació escolar. Estem completant les beques per als menjadors escolars. Per primera vegada, en molt de temps, estem actuant en les escoles públiques amb plans de manteniment. També volem reivindicar davant de la Generalitat les inversions necessàries a la ciutat, no estic gens satisfet amb els barracons que han posat a dos instituts aquest curs.

Com afronten la convivència veïnal, especialment a les zones amb més immigració de la ciutat? Quin tipus d’actuacions s’estan fent en aquest sentit?
La convivència és un valor a treballar en tots els barris de la ciutat. Convivència és diàleg, però també és el respecte als drets de tothom. Sempre m’agrada dir que jo estic a favor del dret a la diferència, però no estic d’acord amb la diferència de drets. Mateixos drets, mateixes obligacions.

I pel que respecta a la seguretat i el paper de la Policia Local?
La Policia Local fa una gran feina. Treballem perquè la Policia disposi dels mitjans necessaris per fer aquesta feina. Volem que estiguin el més a prop de la ciutadania. Aquesta és la seva funció. Ara la Policia Local està fent moltes tasques de suplència dels Mossos d’Esquadra que han d’equilibrar els seus efectius a la ciutat. Tot això està previst al nou Pla Local de Seguretat.

L’encaix polític de Catalunya amb Espanya, veient l’escenari en el qual ens trobem actualment, continua sent difícil. Com ho veu des de la barrera de l’alcaldia de Mataró i la seva posició al PSC? Què en pensa de la situació actual a nivell estatal, el posicionament del PSOE envers la  investidura i el que esta desencadenant dins el propi partit?
La situació política és, en conjunt, molt dolenta, jo com a alcalde, voldria parlar amb uns govern de Catalunya i d’Espanya estables i amb pressupostos aprovats. Jo sóc federalista i estic convençut que la crisi que viuen Catalunya i Espanya trobarà solució en una opció federal que reconegui a Catalunya noves competències, que reconegui la nostra personalitat i que garanteixi un finançament just. L’opció federal és també necessària per al conjunt d’Espanya per obrir un nou temps de reformes i de canvis.  Sobre l’escenari a Espanya, jo estic per un Govern de canvi.

El lideratge de Mataró com a capital del Maresme sembla una eterna assignatura pendent. En la seva opinió, quin és el paper que ha de fer Mataró en aquest sentit?
El lideratge no s’aconsegueix per decret, el lideratge s’aconsegueix amb el reconeixement dels altres. Això requereix treball i dedicació. Ara per ara, la meva prioritat és Mataró i la seva gent. Sovint em demanem a mi, que porto un any a l’alcaldia, resoldre temes que porten anys pendents.

La televisió comarcal sembla un projecte que ja s’ha esvaït en el temps, vista la situació actual. Quin model volen aplicar, en un futur, en aquest sentit? I l’encaix amb Mataró Ràdio, que acaba de celebrar els seus 10 anys de trajectòria?
Els mitjans públics de comunicació local necessiten obrir un nou temps. Un nou temps que ha de ser d’integració i de cooperació entre Mataró Ràdio i m1tv. El model d’aquesta integració està clar: la informació de proximitat i la participació de la ciutadania i de les nostres entitats. Espero que la propera temporada comencem aquest nou model. És el futur.

Pel que fa a les connexions de la ciutat, amb els pobles veïns i amb Barcelona, han planificat millores en els anys per venir?
Estarem atents per defensar els drets de Mataró en aquelles actuacions cabdals per a la ciutat, a l’hora de fer el seguiment de serveis ja implantats i en les actuacions anunciades per a un futur pròxim: acabar les millores als accessos de la C-32, servei bus exprés.cat a Barcelona, supressió del peatge, etcètera.

Amb una certa perspectiva de mandat, ja, es troba còmode en el seu rol com a polític?
Ser alcalde no és un rol, és una manera de viure, ser alcalde és viure la ciutat i els problemes de la gent les 24 hores del dia i tots els dies de la setmana. Procuro fer-ho, estar a prop i també alço la mirada per veure més enllà del dia a dia. Mataró és una ciutat amb futur.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí