Bartomeu Marcé, l’epíleg romàntic del pessebrisme a Catalunya

Text: Redacció
174

Qui era Bartomeu Marcé? Com era la seva obra? Amb qui va treballar? Existien dos Marcé a Barcelona? Com i on treballava? Què se n’ha fet del seu llegat? Es posa fi a la llegenda negre creada al voltant d’aquest escultor barceloní, que va viure i morir gairebé en l’anonimat. I es fa amb una exposició, organitzada pel Museu de Llavaneres i comissariada per Jordi Montlló i Ferran Manau.

És fruit d’un llarg treball de recerca que pretén respondre a totes aquestes preguntes i que ha comptat amb la col·laboració de Margarita Batlle i el Museu Etnològic de Barcelona i pretén recuperar la figura de Bartomeu Marcé, desfer totes les confusions i situar l’artista en el lloc que es mereix, dins la constel·lació dels  pessebristes catalans.

La figura de Bartomeu Marcé ha estat una de les incògnites més grans del pessebrisme de la segona meitat del segle XX. Moltes col·leccions particulars de pessebres tenen peces signades per B. Marcé, B. Marsé o Marsé. Aquesta signatura no s’havia identificat amb cap autor concret. Fins i tot es parlava de dos autors diferents. La poca bibliografia existent fins el moment ha estat una de les principals fonts de l’enigma i els fòrums i la xarxa una via d’escampar la confusió. L’exposició que aclareix l’enigma creat al voltant de la seva figura, l’organitza el Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres i el Col·lectiu d’opinió,  recerca i difusió del pessebrisme El Bou i la Mula, amb la col·laboració del Museu Etnològic de Barcelona. Pot visitar-se fins al 17 de gener.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí