Can Fàbregas es desembussa

312

El passat 14 de febrer es va fer públic que el jutge arxivava la querella de Can Fàbregas contra l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, i permetia que s’acabés el desmuntatge de la fàbrica. “S’ha demostrat que som innocents i que l’Ajuntament ha fet les coses bé”, manifestava satisfet Baron.

Amb el sobreseïment de la causa, es desestimaven les imputacions contra l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, el regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, i una lletrada de l’Ajuntament. Se’ls acusava d’un delicte contra el patrimoni històric i d’un altre d’ordenació del territori per haver autoritzat el desmuntatge d’una nau catalogada amb l’objectiu de deixar el solar per construir uns grans magatzems de El Corte Inglés.

Tot i l’endarreriment que ha suposat la judicialització de l’afer de Can Fàbregas, l’Ajuntament mataroní explicava aleshores que encara és a temps de complir el termini acordat amb El Corte Inglés. L’Ajuntament ha de lliurar el solar lliure de càrregues abans del 2 de juny del 2011 i amb l’arxivament del cas ara això és possible. Abans d’aquell dia s’haurà de acabar el desmuntatge de la nau i desmantellar dues edificacions adjacents.

El jutge dóna la raó a l’Ajuntament  i els propietaris de Can Fàbregas han de pagar el trasllat

Després de l’arxivament de la querella, el 22 de febrer arriben dues noves sentències favorables al consistori. Ara és el contenciós administratiu qui es posiciona a favor de l’Ajuntament en relació a les denúncies contra els projectes urbanístics de la zona. Aquestes denúncies fan referència a les càrregues urbanístiques que han d’assumir els propietaris del sector. Es tracta, per exemple, del costos del trasllat de Can Fàbregas. L’Ajuntament ho va atribuir als propietaris del sector i, tot i que els particulars ho van denunciar, el jutge diu que el consistori va actuar correctament.

El segon cas ja resolt i que també va portar l’Ajuntament al contenciós demanava la nul·litat del projecte d’urbanització, especialment perquè, inicialment, l’Ajuntament també va atribuir als propietaris de Can Fàbregas els costos d’urbanització d’un altre sector, molt proper a la zona. El jutge ha desestimat la nul·litat i estima, en part, la petició, perquè els costos externs a Can Fàbregas no els hagin d’assumir els propietaris d’aquella zona. L’Ajuntament recorda que abans de conèixer la sentència ja va eximir els propietaris d’assumir aquests costos i, per tant, la sentència no suposa fer cap modificació en el projecte.

La Plataforma Salvem Can Fàbregas recorre l’arxivament

La Plataforma Salvem Can Fàbregas, que representa l’acusació particular en la querella contra l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, pel trasllat de la nau catalogada de Can Fàbregas, anuncia que recorrerà la decisió del jutge d’arxivar la causa.

La CUP de Mataró també recorre l’arxivament del cas

La CUP assegura que considera que la causa penal contra l’alcalde de Mataró pel desmuntatge de l’edifici catalogat de Can Fàbregas s’ha tancat “precipitadament”. Els independentistes lamenten que s’hagi arxivat el cas “sense acabar la investigació” i consideren “desafortunat” que el jutge hagi desestimat algunes de les proves aportades. És per això que anuncien que hi recorreran.

Propostes de resolució i acte de suport

En el marc del debat polític sobre l’afer, el 28 de febrer, el Grup Municipal de CiU anuncia que presentarà al Ple Municipal una proposta de resolució per prendre les mesures necessàries que accelerin i finalitzin el procés urbanístic que ha de permetre l’arribada de El Corte Inglés a la Ciutat.

Segons CiU, la proposta que portaran al Ple el Partit Popular i els grups que donen suport al govern, diu que el procés està acabat, quan això no és així, però, malgrat tot, encara confia que el govern sabrà aprofitar la majoria que està a favor de El Corte Inglés per arribar a un acord que permeti unificar les dues propostes.

Per la seva banda, el 28 de febrer, l’alcalde Baron convoca un acte d’agraïment pel suport rebut durant el període que ha estat imputat per l’afer de Can Fàbregas. Hi afirma que El Corte Inglés és més a prop que mai de la capital del Maresme.

COMPARTIR