Catalunya, país convidat al 58 Saló Internacional de figuraires d’Arles

Text: Redacció
189

El Salon International des Santonniers d’Arles es va crear l’any 1958 pel conservador de museus de la ciutat Jean Maurice Rouquette i el president dels santonniers provençals, Marcel Carbonel. L’objectiu era mostrar el treball i l’art dels santons provençals i facilitar un punt de trobada entre els artistes. Des de la 3a edició esdevé internacional.

L’exposició es divideix en tres àmbits: el professional, l’amateur i el país convidat. En el primer àmbit es mostren els treballs dels santoniers professionals (persones que fan les figures de pessebre), que s’hi dediquen tot l’any i viuen del seu treball. Molts d’ells han obtingut el guardó de millor artesà de França (MOF), atorgat pel Ministeri de Treball francès. Aquest guardó s’estén a tots els arts i oficis i els santoniers tenen una doble categoria: per santons realitzats en fang i per santons vestits, molt tradicionals a la Provença. L’àmbit amateur està dedicat a tots aquells santoniers que es fan els seus propis santons per bastir els seus pessebres. Finalment el darrer àmbit es dedica a un país convidat o a un tema específic.

Enguany Catalunya és el país convidat. Els visitants podran veure una mostra representativa de la situació actual de l’ofici de figuraire al nostre país, amb una selecció dels millors artistes i artesans vius. Una part important són firaires que podem trobar cada any a la Fira de Santa Llúcia, com l’Aurora Mas, una de les deganes de la Fira, o la seva filla, Maria Aurora Castellano. També hi seran representats la família Bertran, la Pepa Brasó, els germans Colomer, l’Albert Deulofeu, la família Alòs-Pla, amb els seus caganers, o en Jesús i l’Elvira Fernàndez, que fins l’any 2013 encara tenien la parada. Hi ha figuraires que no vénen a la Fira de Santa Llúcia, però que altres venen les seves obres i que també tenen un espai a Arles, com els germans Castells, en Carlos Delgado o l’Ester i la Laura, d’Olot.

La Fira de Santa Llúcia no hi serà representada “únicament” per aquests autors, també se li ha dedicat un espai sencer amb dos plafons on s’esbossa el que representa la Fira i on es mostren una sèrie d’imatges històriques. Aquests dos plafons estan presidits per una de les parades amb més història de la Fira: la de la família Vidal, cedida pel Josep, nét, nebot i fill de firaires i firaire també ell.

A més a més hi haurà una mostra d’altres artesans i artistes, com el Lluís Carratalà, que va tenir una parada a la Fira cap allà els anys 50 del passat segle; l’Emili Solé, un andorrà establert a la Garrotxa; el Doctor Pere Catà, que si no el coneixeu segur que us sorprèn; o l’Eloi Romañà, un jove mataroní que intenta obrir-se pas a cops de voluntat en aquest món tan poc valorat en aquest petit país.

Els comissaris de l’exposició catalana són els maresmencs Jordi Montlló i Laura Bosch. La mostra està organitzada per Salon International des Santonniers d’Arles i Col·lectiu d’opinió, recerca i difusió del pessebrisme El Bou i la Mula, amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Associació de Pessebristes de Mataró, Amics de l’Art Pessebrístic de Premià i Associació de pessebristes de Barcelona. La mostra es fa al Claustre de Saint Trophime d’Arles (La Provença), del 13 de novembre, a les 19h fins al 10 de gener de 2016, en un horari que va de dilluns a diumenge de 10h a 18h, excepte el dia de Nadal i l’1 de gener.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí