Comptes populars, però ficticis

Anna Lladó.  www.annalladoferrer.com
230

Quants dels usuaris de Facebook, Twitter o Instagram són reals? I quants en són ficticis? És a dir, quants representen una persona, col·lectiu o marca i quants no tenen cap mena d’identitat?

I quan em pregunto això penso en els anomenats bots, aquells comptes, o programes informàtics -segons la Viquipèdia-, que simulen ser persones en una xarxa social, però que són usuaris fantasma, perfils falsos creats per màquines amb una determinada finalitat. Per exemple; seguir determinats comptes que volen augmentar considerablement el nombre de seguidors d’un dia per a l’altre i ser així més populars. Això sí, havent pagat prèviament.

I és aquí on hi ha el negoci dels seguidors comprats, dels comptes inflats, irreals. Els bots, que tenen el seu origen en la paraula robot, també poden mantenir converses amb éssers humans a través d’aplicacions de missatgeria, simulen visites, m’agrada, fan comentaris automàticament o piulades, fins a convertir, fins i tot, un tema en trending topic.

Se’ls pot arribar a reconèixer perquè no acostumen a tenir ni foto ni biografia. Segueixen a molts usuaris i gairebé no tenen seguidors. I els comptes que paguen per a tenir-los com a seguidors poden passar en dos dies de 2.000 a 10.000 followers. O més! Un cop detectat un bot és curiós fer un cop d’ull a la llista de persones que segueix, perquè sempre acaba apareixent algun famós…

Ara bé, tot plegat pot arribar a ser contraproduent. Un compte amb milers de seguidors, en la seva majoria bots, resta credibilitat. I quan observem què és trending topic a Twitter, podem tenir el dubte de si és real o fictici. Respon realment al volum de conversa de la xarxa o hi ha qui ha pagat per manipular-ho?

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí