Diada Internacional del Cooperativisme

Margarida Colomer.  Historiadora
344

El 7 de juliol de 2018, les cooperatives d’arreu del món vam celebrar aquesta diada. El món cooperatiu representa 1.200 milions de persones membres d’aquest moviment.

Els valors principals resideixen en les estructures de govern, la sostenibilitat i el sistema democràtic de funcionament. La cura i preocupació per la comunitat de la qual pertanyen, serà un altre dels seus principis bàsics.

Un dels objectius del moviment cooperatiu no és només créixer, sinó arribar a consumir, produir i usar els recursos que el planeta ens ofereix amb solidaritat amb el medi ambient, conjuntament amb les nostres comunitats. Les societats sostenibles són aquelles que reflecteixen els límits ambientals, socials i econòmics del creixement.

Per la seva naturalesa, les cooperatives juguen un triple paper:

Com actors econòmics creen oportunitats d’ocupació, mitjans de vida i generació d’ingressos. Com empreses amb objectius socials i centrades en les persones, contribueixen a l’equitat i la justícia social. Com a institucions democràtiques, són controlades pels seus membres i exerceixen un paper de lideratge en la societat i les comunitats locals.

En 2016, l’Aliança Cooperativa Internacional va llançar una campanya per mostrar el compromís de les cooperatives amb els Objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i celebrar la contribució cooperativa per fer un món un lloc millor.

L’Aliança Cooperativa Internacional és una associació independent que uneix, representa i dona servei a les cooperatives d’arreu del món. Fundada el 1895, té 306 organitzacions sòcies de 105 països, actius en tots els sectors de l’economia.

En el Dia Internacional de les Cooperatives, mostrem al món que és possible créixer amb democràcia i equitat. Que les nostres societats no poden seguir malbaratant recursos excloent-ne persones. Que hem de millorar el present i preservar el futur per a les properes generacions. Estem orgullosos de formar part d’aquest moviment de valors, principis i compromès amb la justícia social.

La capital de la comarca del Maresme té una gran trajectòria cooperativista que arrenca del segle XIX. Al llarg de la història, Mataró  sempre havia celebrat aquest Diada. Avui, més que mai, a Mataró la podem  celebrar amb satisfacció, per seva implantació cada vegada més gran i més compromesa amb la l’economia solidària.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí