La DO Conca de Barberà

Quim Giménez.  Sommelier
300
El Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí, considerat una Catedral del Vi

Aquesta denominació d’origen regula la producció vitícola de les conques dels rius Francolí i el seu afluent, l’Anguera. El primer reglament del Consell Regulador fou aprovat al novembre de 1985. Consta de 31 cellers. La seva seu es troba a la població de Montblanc.

Localització: Al nord de la província de Tarragona. Es tracta d’una zona envoltada de muntanyes: Serres de Miramar, Gaya, Tallat i el Massís de Prades.

Terreny: S’assenta en una depressió i d’aquí el seu nom de conca. Són terrenys calcaris que formen part de la depressió del riu Ebre. Pobre en matèria orgànica.

Clima: A l’estar envoltada de muntanyes té un microclima mediterrani amb influència continental, amb marcades diferències tèrmiques entre el dia i la nit, amb temperatures de 35º C a l’estiu i mínimes a l’hivern, per sota dels 0º C. La seva pluviometria oscil·la entre els 450 i els 550 mm anuals.

Varietats de raïm blanc: Parellada, macabeu, garnatxa blanca, moscatell, chardonnay.

Varietats de raïm negre: Trepat, ull de llebre (tempranillo), cabernet sauvignon, merlot, pinot noir, samso (cariñena), syrah i garnatxa.

S’elaboren vins d’agulla i caves amb la varietat trepat que proporcionen vins amb aromes de fruita com la maduixa. Són reconeguts els seus vins blancs i negres.

A principis del segle XX es van construir edificis modernistes en els cellers, anomenats Catedrals del Vi (l’Espluga de Francolí), obres d’arquitectes com Domènech i Montaner i Martinell. Recomanem força la seva visita.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí