El Plat de Mataró, els pèsols i el nou llibre amb els millors postres de l’Àvia Remei

Text: Albert Calls  // Foto: Cedida
562
Plat de Mataró
El plat guanyador del concurs del Plat de Mataró, del restaurant Sangiovese

 

EL PLAT DE MATARÓ I LA 1ª PESOLADA POPULAR. El passat diumenge 3 d’abril es va realitzar finalment la 1ª Pesolada Popular de Mataró –ajornada per la pluja–. L’acte va aplegar un miler de persones al llarg del matí a la Plaça de Santa Anna i va comptar amb la presència de l’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron i el president del Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i Maresme, Antoni Graupera, entre d’altres autoritats i nombrós públic assistent. D’altra banda, pel que fa a l’entrega de guardons del 13è Concurs del Plat de Mataró, es va desvetllar l’ordre de classificació dels tres finalistes, resultant en primer lloc el Restaurant Sangiovese, en segon lloc el restaurant Port Central i en tercer lloc Bocca Restaurant, tots tres de la capital del Maresme.
 
Precisament, per arrodonir la festa gastronòmica, al llarg del matí es van realitzar diversos actes com el recuperat Ball de Gitanes a càrrec de l’esbart dansaire de l’Associació Mestres del Gai Saber; una subhasta popular de peix a càrrec dels pescadors de Mataró que va ser tot un èxit, sorprenent gratament als organitzadors i al públic assistent; el tast del plat de Mataró, els pèsols del Maresme amb sèpia i patates, del qual se’n van servir quasi bé sis-cents tastets de pesolada; la recollida de menjar a benefici de Càritas interparroquial i el sorteig d’un banderí del FC Barcelona signat per tots els jugadors del Barça i certificat, que va ser dut a terme per l’Associació Mestres del Gai Saber.
 
També, el passat 16 de març van començar les 14es Jornades gastronòmiques del Plat de Mataró, “els Pèsols amb sèpia i patates”, que conclouen el 30 d’abril. Aquestes jornades amb personalitat pròpia s’emmarquen en la Ruta del Pèsol del Maresme que es celebra cada any en temporada de primavera a la nostra comarca. 21 Restaurants, 16 de Mataró i 5 de fora de la ciutat (2 d’Argentona, 1 de Cabrera, 1 de Llavaneres i 1 de Vilassar de Dalt) participen en aquesta edició.
 
El programa d’enguany d’aquest esdeveniment de la capital del Maresme presenta diverses novetats, que fan canviar substancialment el format que s’ha vingut realitzant fins ara.

12ª FESTA DEL PÈSOL DE LLAVANERES. La Festa del Pèsol d’enguany tornarà a comptar amb activitats com el sopar de gala amb el lliurament del Pèsol d’Or, el sopar popular, la degustació, o el Musicart. Els dies centrals de la celebració seran el dissabte 9 i el diumenge 10, al parc de Ca l’Alfaro. El regidor de Promoció Econòmica, Josep Molina, es va reunir a finals de febrer amb els productors del pèsol garrofal de Llavaneres i comerciants locals per planificar els detalls de la 12a edició de la Festa del Pèsol. En aquesta nova sessió de treball, es va acordar que la Mostra Gastronòmica que acompanya a la Festa del Pèsol es farà del 25 de març al 25 d’abril, avantçant-se en el calendari per poder proporcionar els pèsols als restauradors en unes condicions i qualitat òptimes. Altres novetats d’aquest d’any són el canvi d’ubicació del sopar de gala, la venta anticipada dels tiquets del sopar popular a les botigues del poble i la nova proposta de la mostra gastronòmica musical, segons informa l’Ajuntament de Llavaneres.

Els millors postres de l'Àvia RemeiL’ÀVIA REMEI PUBLICA UN LLIBRE DE 100 RECEPTES AMB LES MILLORS POSTRES. La popular cuinera mataronina ha tret per a aquest Sant Jordi un nou receptari en el qual el tema que tracta són les postres. En aquest llibre hi trobareu les receptes d’un centenar de postres representatives de la cuina catalana que, com explica l’Àvia Remei, “són econòmiques i amb quatre coses de casa les pots fer”. Inclou receptes tradicionals com les torradetes de Santa Teresa, el pastís de Sant Jordi, la crema de Sant Josep o la mona de Pasqua, entre d’altres de més originals com broquetes de fruita, creps, púding anglès i plum-cake, només per citar-ne algunes. Com és habitual en els treballs de l’Àvia Remei, totes les receptes s’expliquen pas a pas, de forma planera i comprensible, per tal que fins i tot els cuiners inexperts aconsegueixin tenir èxit tant amb les postres més senzilles i de diari, com amb aquelles amb què volem quedar bé amb els familiars, amics o convidats. Remei Ribas ha desenvolupat una intensa tasca de divulgació de la cuina a través de cursos o participant en els mitjans de comunicació, tant d’àmbit català com local.

EL GREMI D’HOSTALERIA I TURISME DE MATARÓ I MARESME RECLAMA MILLORES. El Gremi ha elaborat un informe que fa arribar als partits polítics de la capital del Maresme en els qual apunta les seves reivindicacions per al sector. Entre d’altres aspectes, proposen actuacions com la revisió i superació del Pla d’Actuació per a la Promoció de la Ciutat, la redacció d’un pla de desenvolupament turístic per Mataró, una nova entitat de turisme, autònoma i amb capacitat de gestió, una major gestió de l’administració en turisme o un debat seriós, efectiu i eficient per un millor finançament local, entre d’altres importants aspectes. En l’informe, signat pel president del Gremi, Antoni Graupera, es fa una crida “a la unitat d’acció en aquestes matèries, entenent i assumint la nostra pròpia responsabilitat, tant econòmica i empresarial com social, però a l’hora demanant generositat i clarividència a l’administració local que surti elegida del procés electoral municipal del mes de maig de 2011”.