‘Els homes del silenci’

Text: Redacció
172

L’editora audiovisual Otokkar, impulsada pel periodista de Cabrera de Mar Josep Morell, va estrenar el passat 15 de maig a TV3 el documental ‘Els homes del silenci’.

Tracta la història, poc coneguda, del grup de persones que van treballar a la rebotiga de la política per fer possible el restabliment de la Generalitat de Catalunya i el retorn de Josep Tarradellas, el 23 d’octubre del 1977.

Precisament, l’any 2017 es va commemorar el 40è aniversari de la històrica frase de Josep Tarradellas, “Ja soc aquí”, pronunciada des del balcó de la Generalitat de Catalunya. Es tancava d’aquesta manera un procés per fer possible el retorn del president Tarradellas i el restabliment de la Generalitat de Catalunya durant el complex període de la Transició.

Aquestes dues decisions, absolutament rupturistes en el seu moment, van generar enormes tensions entre els sectors més ultraconservadors del franquisme, també conegut com el ‘búnker’.

Tarradellas va ser l’únic republicà que després d’ocupar càrrecs importants durant la II República va tenir un càrrec polític en la Transició. Amb aquest fet va ser la primera vegada que es reconeixia la legalitat d’una institució, la Generalitat de Catalunya, que es va posar en marxa durant la Segona República.

En un moment on paraules com ‘negociació’ i ‘diàleg’ semblen un somni quimèric, ‘Els homes del silenci’ és una oportunitat per retrobar-nos amb els protagonistes que van fer possible aquella operació d’estat entre el govern d’Adolfo Suárez i tota la classe política catalana. Uns i altres van ser capaços de trobar solucions polítiques imaginatives en l’única legalitat d’un franquisme terminal.

Aquesta complexa negociació política va implicar molta gent, que van fer possible que dos caràcters tan oposats, com els d’Adolfo Suárez i Josep Tarradellas, poguessin construir ponts d’entesa.

El documental aporta dos elements nous que no s’havien explicat fins ara. El primer és que els contactes amb Tarradellas van començar molt abans del que se sabia, de la mà de Manuel Milián Mestre, al començament del 1976, i, en segon lloc,treu a la llum una sèrie d’entrevistes que es van fer entre els anys 1986 i 1988.

“Els homes del silenci” compta amb els testimonis de membres del gabinet d’Adolfo Suárez, els ministres Martín Villa i Otero Novas, i alts càrrecs del seu govern, com Federico Mayor Zaragoza i Salvador Sánchez Terán, i els periodistes Fernando Ónega i Miguel Ángel Aguilar.

També hi participen Narcís Serra, Miquel Roca, Josep Maria Bricall, Ramon Espasa, Josep Tarradellas (fill), els periodistes Albert Arbós, Manuel Milián Mestre, Màrius Carol, Ricardo Fernández Deu i Valentín Villagrasa, que el van conèixer a l’exili de Saint-Martin-le-Beau, així com el director de cinema Pere Portabella, responsable de la cerimònia d’arribada de Josep Tarradellas a Barcelona.

“Els homes del silenci” pretén ser un viatge al passat per comprendre el present que ens envolta.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí