Homenatge a Jordi Tardà i el Rock

Text: Redacció
290

Amb l’objectiu principal de donar a conèixer l’important patrimoni de Jordi Tardà, la Fundació Iluro ha treballat amb Paraula de Stone, societat creada pel musicòleg i actualment gestionada per Rosa M. (Romy) Masferrer, la seva esposa i companya de tots els seus afers musicals. Durant mesos s’ha anat treballant en la col·lecció amb l’equip d’antics col·laboradors de Jordi Tardà i el resultat aconseguit està ara obert al públic.

La Fundació Iluro mostra des del 10 de febrer i fins al 21 de maig a la sala d’exposicions de l’Ateneu (La Riera 92 de Mataró) una important selecció de la col·lecció d’objectes únics col·leccionats per Tardà. Està comissariada per Antoni Carbó, periodista i company del musicòleg durant molts anys.

Peces úniques de col·leccionista

Entre els objectes hi destaquen peces de Pau Riba, Sau, Sopa de Cabra, El Último de la Fila, Salvajes o Los Mustang, també de Burning, Ramoncín o Rosendo, entre d’altres. Igualment, sobresurten col·leccions de vinils (molts d’ells signats), discos d’or i platí d’intèrprets i grups internacionals com els Beatles, Metallica o U2; instruments com la guitarra d’Eric Clapton o el baix de Paul McCartney; o complements i vestuari d’artistes com Mick Jagger, Frank Sinatra, Prince o Madonna, entre d’altres.

La passió per la música rock

Jordi Tardà, periodista, crític musical i important col·leccionista va néixer a Mataró, ciutat on es va iniciar en el món de la música. L’any 1971 ja va organitzar una marató musical de 12 hores dedicada als Rolling Stones, un grup que va anar sempre lligat a la seva vida i del que tots podem recordar la seva cèlebre expressió radiofònica ‘Paraula de Stone’.

Tal i com explica el comissari de la mostra, Antoni Carbó: “El que ens proposem en aquesta exposició, a part de l’homenatge a un comunicador radiofònic fill de Mataró, com va ser en Jordi Tardà, és fer una trajectòria per la història del Rock des dels seus orígens -en els anys 50- fins al dia d’avui, amb tots els objectes que en Jordi va anar recopilant al llarg de tota la seva vida vinculada al món del Rock. ROCK escrit en lletres ben grans. Una trajectòria per tots aquells objectes del món de la música moderna que ens acostin a la ‘cultura del Rock’ perquè, tal com deia en Jordi, el Rock també és cultura”.

Per fer possible aquesta exposició, la Fundació Iluro ha comptat amb el suport d’empreses que, a través de diverses aportacions, han volgut deixar la seva empremta en aquest esdeveniment únic a la ciutat, així com també hi col·laboren de forma directa diversos mitjans de comunicació. És el cas de Catalunya Ràdio, on durant més de 30 anys es va emetre el programa Tarda Tardà, que es va implicar de ple en el projecte, donant cobertura a l’exposició. I també es compta amb el total suport dels mitjans locals: M1TV i Mataró Ràdio.

Per la seva banda, la Fundació Iluro vol fer de catalitzadora per a aquest tipus de propostes i, en aquest cas concret, vol donar un caràcter pedagògic a l’exposició per afegir-ne valor. S’han preparat tallers per a les escoles i instituts per fer la mostra accessible a tothom i per apropar el públic a la música, especialment als més joves.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí