Ja, però, per què?

Laura Díaz de Entresotos.  Psicòloga
310

Encara ho recordo com si fos ahir, el dia en què em vaig trobar a la meva filla India enganxant gomets a una calaixera on guardàvem les joguines. Possiblement ella també ho recordi perquè el meu crit –NO!– deuria despertar de la migdiada a tot el veïnat.

Alertat pel meu crit, el meu marit es va presentar a l’habitació i em va preguntar, espantat, què passava. Quan li vaig explicar que India estava enganxant gomets a la calaixera i que no podia fer això, ell es va limitar a respondre’m:

-Ja, però per què?

La meva resposta va ser automàtica… va ser enfadar-me amb ell.

-Com que per què? Doncs perquè no. Perquè els gomets no s’enganxen a la calaixera i punt.

-Ja, però per què? -va insistir ell.

El meu enuig va augmentar, em vaig sentir irritada i… no vaig saber què respondre.

No va ser fins a la nit, després d’haver estat gran part del dia pensant en aquest tema, quan per fi vaig poder deixar anar tots els meus perquès:

-Perquè encara recordo quan vam intentar desenganxar els adhesius de l’habitació del meu germà i com ens hi vam deixar les ungles intentant-los arrencar sense aconseguir-ho. Perquè els adhesius als mobles de fusta, un cop enganxats, no hi ha manera de desenganxar-los, perquè…

La conversació encara va durar una estona, i al final vam arribar a un acord satisfactori, que avui segueix vigent.

Però més enllà de la solució en particular, el que se’m va quedar gravat és quantes vegades reacciono de forma automàtica i prenc decisions sense preguntar-me abans: ‘per què?’

Des d’aleshores, cada cop que sorgeix algun conflicte, una discussió o un desacord, intento qüestionar-me i preguntar-me, ‘per què?’, abans de prendre una posició. No sempre ho aconsegueixo, però quan ho faig me n’adono de què em costa molt menys escoltar a les meves filles i em resulta molt més fàcil no irritar-me amb elles. Aquesta pausa per qüestionar-me, és la que sol marcar la diferència.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí