La bola de vidre

Ferran Planell.  Escriptor
191

Jugant a escriureUn dia més, la curiositat em pot i clico un enllaç llaminer: “Les bruixes romaneses seran multades si fallen en les seves prediccions”. La notícia gira sobre un polèmic projecte de llei que vol regular la bruixeria. La trobo a la secció proposada el 10-02-2011 per Matthew Tree com a director convidat de WilaWeb. L’espai el titula “Fora d’òrbita” i té com a propòsit, aportar notícies que generalment no són tractades pels mitjans d’aquí. Les notícies van enllaçades a la traducció al català amb Google de la font original.

Per fer-vos-en cinc cèntims, us diré que el Govern romanès pretén multar, i fins i tot empresonar, a qui practiqui la bruixeria i no s’acompleixin les seves prediccions. L’anunci de tal mesura ja ha provocat que un grup de bruixes irades llencés arrel de mandràgora verinosa a les aigües del Danubi, per tal d’ordir un malefici contra els qui volen imposar-la.

Certament la notícia pot sorprendre una mica, però, un cop passat el primer moment, estareu amb mi, que és d’allò més normal que el legislador —en la seva sempre desinteressada total entrega a vetllar pel ciutadà— pretengui regular la bona pràctica de qualsevol professió. Trobo, doncs, del tot coherent, que encara il·lesos després de romandre tancats a casa nou mesos, puguem demandar la bruixa o bruixot de torn per incompliment contractual, si el que ens va vaticinar era un imminent accident de trànsit viatjant.

Potser en ple segle XXI i en països com el nostre, anem a dir, desenvolupats, ens pot semblar una ximpleria, però, no ho és pas. Penso que d’arribar-se a aplicar de forma rigorosa a Romania, hauríem d’exigir que altres professions —no entraré ara a valorar si de millor o pitjor mal veure— també fossin fiscalitzades en quant al seu encert predictiu.

Després de saber del que són capaços sense, no vull ni imaginar-me què ens pot deparar el futur, si analistes borsaris, polítics en pura essència o economistes de manual, comencen a proveir-se de boles de vidre adquirides als encants, provinents de desnonaments a les bruixes romaneses per impagament de les sancions corresponents.

COMPARTIR