La Diada i Burriac al món a través de les ones

URE. Mataró.
284

El passat 11 de setembre i coincidint amb la nostra festa nacional, radioaficionats del Maresme de la delegació de URE a Mataró van difondre “La Diada” i el Castell de Burriac contactant des d’allí amb 840 diferents corresponsals de 34 països del món. L’afició als diferents diplomes referenciats a castells internacionals va fer que l’activació de Burriac “B-041”, difícil referència pel seu complicat accés amb les ràdios, fos un èxit celebrat per aquesta comunitat, els que rebran la corresponent “postal QSL” com a certificat d’haver-ho aconseguit.

Parlant amb Pere Andreu EA3UA, el més veterà del grup, per als amics “el Dr. UA”, ens va descobrir molt més sobre aquesta commovedora afició. “Aquest fet és una faceta més de la nostra activitat”, amb el nostre agraïment a l’Ajuntament de Cabrera i l’agrupació de defensa forestal. Els radioaficionats experimenten nous circuits de ràdio, antenes, freqüències, maneres digitals o comunicació amb satèl·lits i els seus resultats després són tinguts en compte comercialment en benefici dels serveis. D’altra banda, les freqüències properes als telèfons mòbils les usàvem abans nosaltres i dels resums de les llistes de comunicacions lliurades en concursos, es va estructurar el seu ús per a la comunitat. A més, moltes antenes comercials o circuits especials, fins i tot sistemes digitals de comunicació, han estat inventades per radioaficionats i porten el seu nom o indicatiu; sense més, la primera TV de moltes ciutats, entre elles Mataró, van existir gràcies a un radioaficionat.

Uns són purs investigadors, altres utilitzen les bandes assignades a ells per a comunicacions personals, concursos (qui fa més països i contactes en 24 h), uns altres amb el suport econòmic dels seus col·legues viatgen pel món activant països on no hi ha radioaficionats i sacrifiquen vacances i família, però això permet a la resta tenir la targeta-document del comunicat amb aquell dificil país, la qual cosa li servirà com a prestigi personal i per als diferents diplomes que amb això obtindran. Sense més, l’agost passat, l’amic Salvador Carol EA3QS, membre d’aquesta delegació, va formar part d’una expedició internacional a Benín (Àfrica Occidental), país sense radioaficionats. Traslladant els seus equips i antenes fins a allí, van donar aquesta oportunitat a 28.800 col·legues del món de 144 diferents països. Apassionant distracció carregada d’emoció, cultura d’idiomes, càlculs matemàtics d’antenes i propagació per aconseguir-ho.

Hem d’oblidar la típica imatge de pel·lícula d’un camioner enganxat a la ràdio; ell no és un radioaficionat, potser ho serà un dia si li entusiasma i vol “més”. Els autèntics radioaficionats tenen oficialment un indicatiu personal amb el qual se’ls identificarà a tot el món i cada país té un prefix determinat i associacions que els representen davant la ITU (Unió internacional de Telecomunicacions). Tots ells estan sempre per llei al servei de les autoritats si se’ls precisa. En Pere em cita una frase per a la reflexió: “Quan tot falla queden els radioaficionats”. I és ben cert, en terratrèmols, quan cauen les comunicacions ells hi són, igual que en serveis de protecció civil o en alguna emergència marina.

Apassionant “món” al món. Felicitats.

COMPARTIR