La do Cava

Quim Giménez.  Sommelier
536

Aquí podem recordar el passatge del Quixot quan comenta amb el seu escuder: “Amb l’església hem topat, amic Sanxo”.  Malgrat que la seu del Consell Regulador està situada a Vilafranca del Penedès, la DO està en mans del Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, motiu pel qual sempre que es respectin les varietats de raïm permeses per la DO tot el món pot elaborar cava. I arran d’aquest fet, sorgeixen problemes que han comportat que alguns elaboradors del Penedès hagin abandonat la DO i anat en busca d’empara, per dignificar el producte, sota les sigles de Clàssic Penedès o més recentment Corpinnat.

Localització: Gran part es localitza al Penedès, malgrat que també es situa a Girona, Lleida, La Rioja, València, Extremadura, Navarra, País Basc i Saragossa.

Clima: El propi de cada zona d’elaboració.

Terrenys: Dependran de la zona.

Varietats blanques: Macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay i subirat parent (malvasia).

Varietats negres: Garnatxa negre, monestrell (Mataró), trepat i pinotnoir.

Tipus de cava: Brut Nature, sense sucres afegits, Extra brut (màxim 6 grams/litre), Brut (de 6 a 12 g/lt), Extra sec (de 12 a 17 g/lt), Sec (de 17 a 32 g/lt), Semisec (de 32 a 50 g/lt), dolç (més de 50 g/lt).

Una doble classificació depenent del temps en cava: Cava (mínim 9 mesos de cava), Cava Reserva (a partir de 15 mesos de cava), Cava gran reserva (a partir de 30 mesos de cava).

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí