La DO Penedès

Quim Giménez.  Sommelier
498

Des de l’època romana s’elabora vi al Penedès i de tanta qualitat que Roma va haver d’establir aranzels per tal de protegir els seus vins.

El Consell Regulador de la DO es va fundar l’any 1960. És coneguda per ser el bressol de l’elaboració del cava, malgrat no tenir la competència de la DO Cava.

Localització: S’ubica a la província de Barcelona entre la serra prelitoral i la costa mediterrània. Es poden distingir tres àrees diferenciades: el Penedès Superior, Penedès Central i Baix Penedès.

Penedès Superior: Part alta. Vinyes a 800 m. Penedès Central: Gran part de la producció es dedica a l’elaboració de cava. Baix Penedès: Zona més propera al mar. Produeix vins amb caràcter mediterrani.

Superfície: Aproximadament consta de 24.248 ha amb 188 cellers i 3.787 viticultors.

Clima: De tipus mediterrani, més càlid en la zona del Baix Penedès per la influència del Mediterrani. Les temperatures són més baixes al Penedès Central i al Superior, on s’hi dóna un clima amb més contrastos entre temperatures, amb gelades i un major índex de pluviometria.

Terreny: Terrenys formats per terres profundes, ni massa argilosos ni massa arenosos i que retenen bé l’aigua de la pluja. Terrenys pobres en matèria orgànica i poc fèrtil.

Varietats blanques: Macabeu, xarel·lo, parellada, chardonnay, subirà parent, riesling i gewurztraminer.

Varietats negres: Garnatxa, monastrell (Mataró), ull de llebre (tempranillo), cabernet sauvignon, merlot, samso (carinyena), pinotnoir i syrah.

Els vins blancs joves són lleugers però de gran qualitat aromàtica. Els vins rosats varien segons anyades, fins i frescos pel seu poc cos. Els negres depenen de la varietat de raïm, són estructurats amb tanins fins.

No oblidem els vins d’agulla amb una segona fermentació molt suau en ampolla. Molt afruitats.

Dels caves, els millors productors en aquesta parcel·la, com Gramona, Llopart, Recaredo, Juvé Camps… s’allunyen dels caves industrials i de baixa qualitat, oferint un producte d’alt reconeixement internacional.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí