La DO Somontano

Quim Giménez.  Sommelier
507

Somontano significa ‘al peu de la muntanya’. Van ser els romans els qui van consolidar el cultiu de la vinya a la zona. La designació oficial de la Denominació d’origen es va produir l’any 1980. Consta d’aproximadament 4.644 ha amb 449 viticultors i 34 bodegues.

Localització: A la província d’Osca. S’assenta a la comarca amb el mateix nom, que té com a centre la localitat de Barbastre. Per la part est la província de Lleida, pel nord els Pirineus, pel sud la província de Saragossa i per l’oest, Navarra.

Terrenys: Estan formats per gres, argila i pedra calcària. Escassa fertilitat i bones condicions de permeabilitat. La seva altitud oscil·la entre els 350 i 650 metres.

Clima: Continental, amb hiverns freds i estius calorosos, encara que està abrigat pels Pirineus dels vents freds del nord. Les diferències tèrmiques entre el dia i la nit són molt acusades. La pluviometria és de 500 mm aproximadament.

Varietats de raïm blanc: macabeu, garnatxa blanca, alcañón (autòctona de la zona), chardonnay, gewurztraminer i una mica de riesling.

Varietats de raïm negre: tempranillo (ull de llebre), cabernet sauvignon, merlot, moristel (varietat autòctona de monestrell), garnatxa, pinot noir, syrah i parraleta (varietat autòctona).

Vins blancs afruitats, frescos, sobretot els elaborats amb chardonnay i gewurztraminer.

Vins negres joves amb fins tanins i amb estructura  els criances i reserves.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí