La Verema d’Alella acosta de nou el referent patrimonial de la viticultura

Text: Albert Calls  // Foto: Enric Puche
754
Un moment de l’acte de presentació de la Festa de la Verema amb Isabel Nonell, Andreu Francisco i Fede Salas

Tot un clàssic al Maresme que fa un zoom directe al món del vi i ens recorda la riquesa patrimonial i la projecció econòmica de la DO Alella. Durant els dies 9, 10 i 11 de setembre, el municipi s’omplirà d’activitats que a més de permetre passar-s’ho bé, interrelacionen tradició, festa, gastronomia i difusió de la cultura del vi, un món obert a infinites possibilitats, que perviu i es renova projectant els noms dels nostres vins més enllà de les fronteres comarcals.

“El segon cap de setmana de setembre, com cada any, celebrem la nostra Festa de la Verema. Una festa viva que, mantenint la seva essència, està en contínua evolució per tal de conservar tot el seu interès i posar en valor allò que som, la nostra identitat”, assegura l’alcalde d’Alella, Andreu Francisco.

L’alcalde alellenc també destaca en el programa que aquesta 37 edició “combina la tradició amb la modernitat, els nostres vins i el bon menjar, identitat i lleure, però enguany també fem front a un dels reptes més importants que teníem pendents: fer créixer els espais de la mostra de vi i gastronomia. Una proposta que, amb imaginació, supera l’espai limitat de l’Hort de la Rectoria”.

Per a Francisco, l’horitzó està en “fer del nostre poble un referent del turisme i la cultura del vi”, direcció en la qual estan treballant en aquest moment. Alhora, per “posicionar-nos davant la gent com a territori de vins de qualitat”.

Per la seva banda, la regidora responsable de la Festa de la Verema, Isabel Nonell, incideix en el fet que “la Festa de la Verema d’aquest any 2011 presenta una notable innovació. L’espai de la mostra gastronòmica s’amplia a la plaça de l’Ajuntament, que es convertirà en un restaurant perquè els alellencs i alellenques puguin seure i assaborir els plats dels restauradors que aquest any hi participen en un major nombre”. La regidora també afegeix que “estem satisfets que tots els cellers de la DO Alella finalment puguin estar en la mostra gastronòmica, tant els sis que fins ara hi havia com els dos nous que han obert les seves portes enguany. Els bars del poble repeteixen l’experiència de Tapes i Vi, de la qual podrem gaudir el dissabte i el diumenge”.

La Festa de la Verema congrega anualment gent del propi municipi i de fora, al voltant de multitud d’activitats que tenen el vi i la viticultura com a eixos. N’hi ha per a tots els públics, de les més tradicionals a les més innovadores: tallada de raïm a la vinya de Can Magarola; inauguració de l’exposició Veremes; fira d’artesans, el pregó de la festa, a càrrec de Montse Velasco, sommelier Nas d’Or 2011; la Mostra gastronòmica; correfoc amb els Diables del Vi d’Alella; ball amb La Salseta del Poble Sec; visita als cellers; itinerari “Les masies i el vi d’Alella”; presentació de vins DO Alella; trabucaires; conferència temàtica o cercavins, entre d’altres propostes del programa.

Torna una altra Setmana del vi DO Alella plena d’actes

Un cop conclosa la Festa de la Verema, continuaran les activitats al voltant del vi en el marc de la Setmana del vi DO Alella, organitzada pel Consorci DO Alella i programada del 23 de setembre al 2 d’octubre. Constarà de visites a cellers, tast de vi, passejades per les vinyes amb segway i amb poni, música en viu, visites teatralitzades, gastronomia, maridatges, pintura, cinema i fotografia, entre d’altres activitats que es faran a diversos municipis del Maresme i del Vallès. En total, la Setmana portarà 45 activitats a un total de 14 municipis.

El programa de la Setmana del vi DO Alella s’inicia amb un acte inaugural el proper divendres 23 de setembre a les 19h, a la Sala Àmbit Cultural d’El Corte Inglés del Portal de l’Àngel, a Barcelona. Durant aquest, es farà una xerrada que tractarà el tema “El terrer de la DO Alella”, en la qual Xavier Garcia i Xevi Carbonell, enòlegs i directors tècnics dels cellers Alella Vinícola i Marqués d’Alella, respectivament, explicaran quines són les característiques del clima, el sòl i les varietats de raïm, que fan que la DO Alella tingui un terrer únic que facilita l’elaboració d’uns vins d’excel·lent qualitat.

Menús i maridatges, sopars concert, exposicions, passejades, tasts o una visita teatralitzada: Vinalia Rustica, a la Cella Vinaria de Teià, en la qual es recordarà com a l’antiga Roma, a finals de l’estiu, es celebrava la Vinalia Rustica que marcava l’inici de la verema. En aquesta celebració es pregava a Júpiter pel raïm que madurava als ceps i davant l’altar el gran sacerdot del déu espremia, amb les mans pròpies, el primer raïm i li feia l’ofrena del suc. Tanmateix, un altre dels actes de la Setmana serà el cinefòrum al Masnou, amb la projecció de la pel·lícula Entre copas, que després de visionar-se es comentarà amb una copa de vi DO Alella a la mà i la col·laboració de la sommelier Gemma Ferran. I aquests són solament alguns dels actes de l’ampli programa de la Setmana del vi DO Alella.

COMPARTIR