L’artrosi, una malaltia a preveure

Text: Naturcenter
264

L’artrosi és una malaltia degenerativa i progressiva que afecta a les articulacions i produeix dolor en els nostres animals. Aquesta patologia afecta a animals d’edat avançada tot i que l’artrosi també pot afectar a edats més primerenques, després de patir un traumatisme, o bé en gossos que pateixen algun tipus de malformació hereditària. Les superfícies articulars sanes estan recobertes per cartílag que amorteix els moviments i impedeix que els ossos es freguin. Quan un gos pateix artrosi, el cartílag es destrueix i neix en el seu lloc un os anormal amb la conseqüent inflamació i dolor a la zona.

Existeixen determinats factors; com l’edat, l’obesitat i la poca activitat física que incrementen les probabilitats de patir artrosi.

Quins símptomes té?

Els gossos de races mitjanes i grans són els més afectats. Els signes que mostren les nostres mascotes quan pateixen artrosi inclouen, entre altres: cuixera, immobilitat, dificultats per aixecar-se, rigidesa d’extremitats i  negació a caminar.

Com ho podem tractar?

Un cop el nostre animal ja està diagnosticat d’aquesta malaltia, el seu tractament es basa en el control del dolor i en l’alentiment de la progressió de la malaltia. A més de les mesures farmacològiques (analgèsics) que podem utilitzar hi ha altre de mesures que ens poden ajudar a tractar la malaltia, com són els programes de control de pes, tècniques de rehabilitació, una alimentació adequada a cada cas o el condroprotectors.

Ara bé, una acció preventiva també pot ajudar a preveure l’aparició d’aquesta malaltia. Amb una alimentació molt equilibrada i adequada, juntament amb activitat física i els condroprotectors de protecció, podem ajudar a evitar l’aparició de la malaltia als nostres animals, sobretot a aquells que són més propensos a patir-la.

Què són els condroprotectors?

Són complements alimentaris que afavoreixen la nutrició del cartílag i la seva hidratació. No tenen efectes adversos i es poden administrar durant llargs períodes de temps. El seu principals components són glucosamina, condroitin, àcid hialurònic, àcid ascòrbic, col·lagen i àcids grassos essencials

A més d’administrar els condroprotectors en gossos que pateixen artrosi o com a prevenció en races predisposades, es poden administrar també en els nostres cadells. A l’inici de la seva vida creixen a un ritme molt ràpid i multipliquen el seu pes en néixer en una mitjana de 60 vegades. Aquest creixement pot fer pressió sobre les seves articulacions. Administrant-li condroprotectors el podem ajudar en el seu desenvolupament, sobretot en races que tenen més incidència en patir artrosi.

No dubtis a posar-te a en contacte amb el teu veterinari per a rebre més informació sobre la prevenció i la millora de la malaltia de l’artrosi, t’aconsellarà sobre les millor mesures perquè el teu animal pugui gaudir d’una vida el màxim de saludable.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí