L’iceberg de les xarxes socials

Anna Lladó.  Periodista. annalladoferrer.wordpress.com
517

Mandy Jenkins, Cap de Notícies de Storyful, s’inspira en un iceberg per a descriure la cobertura o l’ús que fan els mitjans de comunicació de la informació que prové de les xarxes socials.

A dalt de tot, a la part visible, hi ha les xarxes obertes com ara YouTube, Facebook, Twitter o Instagram. Per als mitjans representen la manera més ràpida d’informar a molta gent. Tot i això, també són una font important de notícies falses. Una mica més a baix, ja sota la superfície de l’aigua, hi trobem les comunitats privades o semiprivades. Com a exemples, Jenkins destaca Reddit, Gab, Discord o 4Chan. Tenen menys abast. Els usuaris parlen el seu propi llenguatge i és més difícil entendre com funcionen.

Després venen xarxes tancades com Whatsapp, Telegram o Snapchat. Tot i que principalment són utilitzades com a sistema de missatgeria, tant poden ser l’escenari de “la planificació d’un aniversari com la d’un atac terrorista”. Finalment, a la part més profunda de l’iceberg, hi ha l’anomenada dark web; aquells continguts difícils de trobar a Internet, ocults, invisibles, per a la majoria. Per exemple, l’activitat il·lícita. Es necessita un software específic com ara Tor per accedir a aquest tipus d’informació.

Tenint en compte l’anomenat iceberg de les xarxes socials, Mandy Jenkins considera que la informació flueix de baix a dalt, no necessàriament de manera lineal. En canvi, els mitjans cobreixen la informació que prové de les xarxes socials de dalt a baix, quedant-se sovint a la superfície. “Entendre com funcionen les xarxes i com la informació viatja entre elles és clau per a descobrir on s’originen determinades informacions”, apunta Jenkins. “Què fa que les notícies falses que corren per les xarxes funcionin (o no)?” es pregunta.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí