Mor Albert Manent, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes vinculat a Premià de Dalt

Text: Redacció
217

Intel·lectual de referència de la cultura catalana directament lligat amb els períodes de l’antifranquisme i la represa democràctica, Albert Manent va ser reconegut amb el 43è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes el 2011 per la seva trajectòria intel·lectual, cívica i patriòtica.

Amb molts lligams familiars a Premià de Dalt, on va néixer fa 83 anys, el Ple de l’Ajuntament li va concedir el passat 11 de novembre de 2013 una de les seves màximes distincions municipals, la Medalla d’Honor al Mèrit Cultural, un reconeixement que estava previst lliurar-li el diumenge 27 d’abril.

Precisament, la família Manent és molt coneguda i estimada al municipi. Entre altres, els premis literaris que cada any atorga la secció Arts i Lletres de la Societat Cultural Sant Jaume porten el nom de Premis Marià Manent; una de les dues escoles de la població, la situada al nucli antic, també, l’Escola Marià Manent i un carrer, el passatge Marià Manent.

Autor i erudit compromès amb Catalunya

Albert Manent, home polifacètic en l’àmbit cultural català, va rebre l’any 2011 el 43è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes per la seva trajectòria intel·lectual, cívica i patriòtica. Llicenciat en dret i filologia catalana, va desenvolupar una trajectòria prolífica en els camps de la història, la narrativa, les biografies literàries dedicades a autors com Carles Riba, Josep Carner, Guerau de Liost, J. V. Foix i Tomàs Garcés, i també en els estudis d’onomàstica, toponímia i folklore. Durant els seus anys universitaris va publicar dos poemaris influït pel seu pare, Hoste del vent i La nostra nit, però aviat es va sentir cridat per la crítica literària, la història de la cultura i el memorialisme.

El 1970 va ser guardonat amb el Premi de la Crítica Serra d’Or per l’assaig Josep Carner i el Noucentisme; el 1987, amb el Josep Pla per Solc de les hores: retrats d’escriptors i de polítics; i el 1995, amb el Ramon Llull per Marià Manent, biografia íntima i literària. A més de la seva tasca com a escriptor, va participar en diversos mitjans com ‘Serra d’Or’, de la qual va ser un dels fundadors de la segona etapa, l’’Avui’ i ‘La Vanguardia’. També va col·laborar amb l’Enciclopèdia Catalana.

En l’àmbit polític i institucional, Albert Manent també va participar de manera molt activa en els moviments de resistència contra el franquisme. D’altra banda, després de la Transició va treballar per al Govern en diversos càrrecs i va ser assessor del president Jordi Pujol. Entre 1980 i 1988 va ocupar el càrrec de director general de difusió cultural del departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i del 2000 al 2004 va ser director del Centre d’Història Contemporània, entre moltes d’altres activitats i propostes que deixen un gran llegat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí