Pagar per a informar-se a Internet, una tendència discreta, però a l’alça

Anna Lladó.  Periodista. annalladoferrer.wordpress.com
369

El nombre de persones que paga per consumir notícies a la xarxa ha crescut el darrer any, especialment als Estats Units, on ha passat del 9 al 16%. És un increment que s’ha produït sobretot entre els menors de 35 anys i els que tenen una ideologia més aviat d’esquerres. L’arribada al poder de Donald Trump hi té molt a veure, ja que ha comportat un augment de les subscripcions digitals a mitjans com ara The New York Times i The Washington Post.

De tota manera, és a Europa, als països nòrdics, on la ciutadania té més tendència a pagar per consumir notícies en línia. Segons el Reuters Institute for the Study of Journalism, Noruega encapçala el rànquing, amb un 26% de la població que gasta diners per a informar-se a la xarxa, ja sigui amb subscripcions o altres tipus de pagaments. A Espanya, només el 9% paga per notícies a Internet i la mitjana dels països analitzats és del 13%.

Tot i que pagar per a informar-se digitalment és una tendència a l’alça, malgrat que en general amb percentatges discrets, la despesa en consum de plataformes de vídeo, incloses les pel·lícules i les sèries de televisió, com ara Netflix, o d’àudio, com és el cas de Spotify, avantatgen els mitjans de comunicació. Pel que fa a la mitjana de ciutadans que paga per vídeo, se situa en el 23%. En el cas de l’àudio, en el 16%.

Continuarà creixent el volum de persones que paga per a consumir notícies en línia? Quant estan disposats a pagar els consumidors? Fins a quin punt és viable un model de negoci basat -total o parcialment- en el pagament de continguts digitals? Hi ha lloc per a tots? Són preguntes que segurament tindran resposta en els propers anys. O, en alguns casos, fins i tot, mesos.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí