Pagar per notícies online, cada cop més habitual

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
436

El model de negoci dels mitjans de comunicació viu moments de canvi. Tot i que la publicitat digital és encara una font important d’ingressos, per a molts mitjans no és suficient per a subsistir. És per això que cada cop en són més els que aposten per models de pagament com ara subscripcions, donacions o micropagaments per article.

Segons un estudi del Reuters Institute for the Study of Journalism, basat en un anàlisi exhaustiu de trenta-set països del tot el món, el 14% dels ciutadans afirma haver pagat per notícies online el darrer any. Per estats, els que encapçalen el rànquing són Noruega (30%) i Suècia (26%). A Espanya, el percentatge és de l’11%. Registren dades encara més discretes països com ara el Regne Unit (7%) o Alemanya (8%).

Segons l’estudi, el pagament ha crescut a la majoria d’estats, sobretot entre els més joves, més acostumats a pagar per altres serveis online com ara Netflix o Spotify. L’informe també destaca l’augment d’aquesta tendència entre els països nòrdics, que atribueix al fet que hi ha poques publicacions amb una àmplia varietat d’estratègies de pagament, són societats benestants que valoren les notícies, amb una forta tradició de subscripcions i on el llenguatge i la mida petita del mercat els protegeix de la competència estrangera.

A grans trets, segons l’estudi, el pagament per notícies online creix, tot i que de mica en mica. La qüestió és saber fins a quin punt servirà per a mantenir econòmicament als mitjans. Tot això, sense oblidar que si els ciutadans acaben pagant, exigiran més a les publicacions.

COMPARTIR

2 COMENTARIS

  1. Que passarà el dia que paguem per una noticia que no sigui del tot veras o sigui incompleta, a qui reclamarem: Al mitjà, al periodista? Les noticies creen opinió, debat i opció. Si paguem i ens fan opinar, debatre i decidir erroneament… Qui ens tornarà els diners?

  2. Actualment ja passa. Si comprem un diari o estem subscrits a un mitjà digital de pagament i hi ha un error, no ens tornen els diners. Normalment, el mitjà publica una fe d’errates.

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí