Pros i contres de l’automatització

Anna Lladó.  Periodista. www.annalladoferrer.com
305

Mentre la tecnologia i l’automatització avancen, creix la incertesa entre els treballadors sobre el seu futur. Segons el Fòrum Econòmic Mundial, hi ha motius per a ser optimista, però també per a la preocupació.

El darrer informe de l’organisme indica que actualment els robots ja fan el 29% de les tasques a les empreses, un percentatge que arribarà fins al 42% el 2022 i que anirà en augment durant els anys següents.

L’estudi també destaca que fins a l’any 2022 desapareixeran al voltant de 75 milions de llocs de treball a les grans companyies, tot i que se’n crearan uns 133 milions. Per tant, el balanç serà positiu.

Ara bé, l’informe assenyala que són unes dades que han de ser analitzades amb “prudència”, ja que, tenint en compte la velocitat amb què tot canvia, les conseqüències de l’automatització són difícils de predir.

Els nous llocs de treball que sorgiran requeriran un esforç important de formació i adaptació per part dels empleats. A més, s’incrementarà el nombre de persones que treballa de forma autònoma.

Augmentarà el nombre de llocs de treball per a especialistes en anàlisi de dades, desenvolupament de software, intel·ligència artificial o comerç electrònic, mentre que disminuiran els que són més repetitius, mecànics i requereixen poca formació. També creixerà la demanda de llocs de treball que es basen en habilitats humanes com ara la creativitat, el pensament crític o la persuasió. A més, sorgiran noves professions que ara no existeixen.

Segons el Fòrum Econòmic Mundial, l’automatització pot comportar nous llocs de treball i més qualitat de vida, però també hi ha el risc que creixin les desigualtats entre els treballadors molt i poc qualificats.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí