Que la cultura expliqui Joan Peiró!

Eloi Aymerich Casas.  Director de ‘Peiró 42’
526

Per què cal tornar a explicar qui era Joan Peiró? Ministre de la República, anarcosindicalista, cooperativista, periodista… Nascut el 1887, el 24 de juliol del 1942 és afusellat pel règim feixista de Franco. Enguany en fa 75 anys. Als anys trenta, en tots els barris obrers i d’arrel industrial del Maresme, la tradició anarcosindicalista era dominant. Es comptaven per centenars els militants de la CNT. La derrota republicana i quaranta anys de repressió ens ho han fet gairebé oblidar.

El 21 d’octubre s’estrena ‘Peiró42’, un espectacle que sumarà audiovisuals en directe, teatre i música

Peiró va viure a cavall del tren que ressegueix la costa maresmenca. Després de néixer a Hostafrancs i viure la seva joventut a Sants, es trasllada més endavant a Badalona, on aprendrà l’ofici de vidrier i aprofundirà el contacte amb el món sindical. D’allà saltarà a Mataró, on fundarà més endavant la històrica Cooperativa del Forn del Vidre. Durant tot aquest temps les seves obligacions com a sindicalista (va ser secretari general de la CNT diverses vegades durant els anys vint) i periodista (va dirigir diaris i publicacions com La Colmena Obrera, Solidaritat Obrera o el mataroní Llibertat), el van portar a traslladar-se molt sovint amb el ferrocarril fins a la capital catalana. Després vindrà el seu càrrec com a ministre de la República, l’exili, la detenció per part de la Gestapo a la França ocupada, l’entrega il·legal a les autoritats franquistes que el jutjaran i la condemna a mort.

El 21 d’octubre s’estrena ‘Peiró42’, un espectacle que sumarà audiovisuals en directe, teatre i música. En ell s’explicarà perquè Joan Peiró va ser assassinat. I com va ser la vida d’aquest maresmenc il·lustre que va deixar una petja inesborrable en la memòria anarquista, republicana i comarcal. També en crearem un curtmetratge documental. El projecte està produït per Clack i impulsat per una comissió ciutadana de commemoració dels 75 anys de la mort de Joan Peiró, formada per més de quaranta entitats (partits, sindicats, grups de memòria o cooperatives).

Parlar de la memòria històrica des de la cultura, i parlar-ne des d’una perspectiva de perifèria, fora de Barcelona, és imprescindible. Els relats sobre el que passa ara es poden bastir de raons històriques només si les coneixem. Joan Peiró està carregat de raons històriques. Fem que les expliqui la cultura!

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí