Què podem fer per millorar la comunicació amb la nostra parella?

Anna Masachs.  Psicòloga. ESPAI TERAPÈUTIC MARESME
191

Les vacances són, en molts casos, sinònim de temps, relaxació i gaudi. També poden ser una bona oportunitat per instaurar amb la nostra parella noves pautes de comunicació que ens permetin restablir el diàleg i la confiança, moltes vegades deteriorats per les presses i el ritme frenètic del dia a dia.

Què és el que podem fer si volem millorar la nostra relació i arreglar possibles conflictes? Aquí proposem alguns suggeriments:

 1. Accepta a la teva parella “tal i com és”: Pots influir sobre la teva parella, però no exigir-li que canviï. La teva parella també pot influir en tu, per tal que et persuadeixi i t’informi. Accepta que si manteniu una relació és per estar bé junts. No culpis. Et pot ajudar fer-te aquestes preguntes:
 • El que estic dient o creient és cent per cent cert?
 • Essent realista, què és el pitjor que pot passar?
 • Quins desavantatges té el fet de disgustar-me jo sol i no descarregar-me amb la meva parella?
 • Quins avantatges pot oferir-me la seva postura?
 1. Manifesta el teu afecte amb freqüència: Intenta substituir les crítiques cap a la teva parella per una estima honesta, així és més fàcil influir en ella. Des de la crítica la persona reacciona negativament. Intenta observar amb atenció el que la teva parella fa bé, valora sincerament algun fet bo que faci la teva parella, així és més fàcil que ell o ella s’obri i es relaxi amb el fi d’explorar el seu punt de vista.
 2. Comunica’t des de la integritat: Quan la teva parella tingui raó, admet-ho, sigues sincer; amb tacte però sincer, sense castigar-vos mútuament.
 3. Comparteix i explora les diferències de la teva parella: Amb el fi de què sortiu guanyant els dos, és a dir, de poder arribar a un pacte que accepti part dels dos punts de vista. Pots preguntar-te:
 • Què hi ha en el comportament de la meva parella que em sembli irritant?
 • Quines coses vull i que la meva parella no em satisfà?
 • Quines coses del meu comportament li semblen a la meva parella irritants?
 • Quines diferències hi ha entre els meus desitjos no satisfets i els desitjos no satisfets de la meva parella?

Practica la comprensió (dir-li a la teva parella el que no has entès: “És això el que volies dir?”, l’acord (expressar en el que estàs d’acord, sempre hi ha alguna cosa); i l’exposició (digues-li amb paraules el que esta passant dins teu: Sento, penso, m’agrada…)

 1. Recolza els objectius de la teva parella: Ves fins on et permeti la teva honestedat per recolzar la teva parella, fins i tot quan estiguis clarament en desacord. Recorda que estimar és donar. Recolzar els projectes de l’altre pot convertir-se en un repte i en un repte recompensador per ambdós.
 2. Concedeix-li a la teva parella el dret a equivocar-se: Respecteu ambdós el dret de l’altre a ser una persona fal·lible, el dret com a ésser humà a cometre errors, a aprendre de les seves experiències i errors. Acceptar que potser o amb tota seguretat estem equivocats és un signe de flexibilitat i intel·ligència. Això no significa cedir, significa que tenim el dret a estar equivocats, que som humans. Comparteix els errors, pot ser divertit.
 3. Reconsidera les teves necessitats com a objectius: Quan no aconsegueixis el que vols o desitges, recorda que no tens perquè aconseguir el que vols, ara o mai! Reflexiona:
 • A què t’oposes concretament?
 • Què tenen de dolent les coses com estan?
 • De quina forma creus que haurien de ser, preferiblement?
 • Per què les coses haurien de ser com tu penses que haurien de ser?
 • Quina és la vertadera realitat? Sense judicis de valor.
 • Què faràs tu sobre això?

És una bona idea compartir la lectura d’aquest article amb la teva parella, així com reflexionar, confrontar i dialogar sobre els set punts exposats anteriorment. Si estimes a la teva parella i penses que encara esteu a temps de reconduir la vostra relació, a què esperes? Aprofita aquestes vacances!

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí