Recuperar les plantes d’interior després de l’estiu

Passi Garden Home.
305

Si durant la teva absència per vacances les plantes han patit per falta d’atenció i te les has trobat moixes o pansides i les puntes de les fulles seques o plenes de taques, hauràs d’iniciar immediatament un tractament de recuperació. Com? El primer és establir un diagnòstic i obrar en conseqüència. El següent, practicar les cures adequades durant la tardor i l’hivern. Així recuperaran el seu vigor.

Les plantes solen patir per manca d’aigua, però també per excés. L’un i l’altre problema tenen solució sempre que el dany no hagi superat el punt de no retorn.

Diagnòstic: sequedat
Terra seca, un buit entre el substrat i les parets del test, fulles marcides, arrugades o caigudes… són símptomes inequívocs que la planta ha patit set. Si no s’ha assecat completament, encara pot haver-hi solució:

• Elimina les fulles marcides i caigudes i les flors seques.
• Submergeix el test en un gibrell amb aigua o a la banyera fins que la terra quedi xopa i torni a inflar-se; és a dir, quan deixin de sortir bombolles.
• Retira el test de l’aigua, deixa escórrer una estona, i remou la superfície de la terra perquè les arrels s’airegin, però tenint cura de no trencar-les.
• Treu pacientment amb un drap humit la pols i la brutícia que s’ha acumulat en les fulles. Si són molt fines, polvoritza-les amb aigua.
• Retalla les puntes de les fulles seques.

Diagnòstic: ofegament
La persona responsable de teves plantes en la teva absència ha utilitzat la regadora amb més freqüència de la necessària? Si és així, trobaràs la terra xopa i amb verdet a la superfície, les fulles pansides o amb taques marrons per l’atac de fongs, nous brots caiguts, tiges toves i fràgils, senyals de podridura en les arrels… Aquest problema té pitjor solució que l’anterior, però val la pena intentar la cura.

• Extreu la planta del test amb cura de no danyar les arrels.
• Embolica el pa de terra amb paper de cuina perquè absorbeixi l’excés d’aigua. Deixa-ho així fins que s’evapori el líquid.
• Un cop sec el pa de terra retorna’l al test amb terra nova.
• No ho reguis fins passats uns dies.

I el proper estiu…
Si ja has après la lliçó i no vols que les teves plantes tornin a patir durant les teves vacances, opta per un bon sistema de reg: testos amb autoreg, cons porosos, dispensadors individualitzats, gels, etcètera.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí