Ruta: Olzinelles

Text: Josep Grau (Montaltrek)  // Foto: Toni Buch
214

Entre Sant Celoni i Vallgorguina, enfilat dalt la carena i al bell mig… una vall, petita i coquetona, plena de racons per veure, de tal manera que més que una sortida, semblarà que estem fent un joc de pistes. Farem una enumeració ràpida dels llocs a trobar:

Alzina de la Pega: És l’alzina més alta i amb el perímetre més gran de tot Catalunya, segons les mesures preses per la Generalitat l’any 1997 (alçada de 35’8 metres i un perímetre de 3’6 metres.

Aquesta alzina, senyalava un punt d’aturada a la font de la Pega en l’antic camí carreter entre Sant Celoni i Olzinelles.

També assenyalava la casa de Can Valls, ben a la vora, que  tenia habitacions a la carrossera, avui en runes, per si a algun caminant o traginer se li feia fosc i havia de quedar-se a dormir.

Font de la Pega: Hi anem per un corriol que baixa pel costat de l’alzina; fa temps que no raja.

Forns de la Pega de Can Valls: N’hi ha tres; dins d’aquests forns, a partir d’una cocció lenta de les soques de pi i d’alzina, s’hi elaborava la pega; substància fosca i viscosa, molt apreciada a l’època per impermeabilitzar pells, bótes de vi i vaixells.

Font de l’Aranyal: Queda més amagada, amb una taula per a poder-hi fer berenars en altre temps. A l’anar-hi, passem per sobre  el Pont de l’Aranyal, romànic. Val la pena observar també el Cedre gegant (Cedrus atlantica) que trobem just després de passar el pont,  amb una alçada de 20’75 metres i un perímetre de 2’80 metres; és el cedre mes gran de tot el Vallès i el Maresme. Aviat serà centenari, ja que es calcula que va ser plantat als voltants de 1920.

Bassa de Can Valls: Aquí es recullen les aigües canalitzades de la Font de l‘Aranyal,  que en l’actualitat ho fan en tub però que fins fa poc temps feien servir un Aqüeducte de pedra. Junt amb la Glorieta, donen un encant particular a aquest indret. El camí que porta a la Casa de Can Valls, està flanquejat  a banda i banda pels  26 Plàtans de la Bassa de l’Aranyal, que amb una alçada de 36 metres, donen un caire majestuós al camí.

Ca l’Agustí: Situada al capdamunt de la vall, és la segona masia més gran de la vall d’Olzinelles. Segons la tradició, en aquesta casa sabien fer el licor Chartreuse, la fórmula del qual els havien donat uns cartoixans francesos en agraïment per haver estat acollits uns dies en el seu viatge de tornada a França. Abans d’arribar a la masia, trobem el Forn de Ca l’Agustí, i al costat del Mas el Safareig de Ca l’Agustí, on podem sentir cantar a les granotes.

Font de Lourdes: També anomenada del Pradelló. Tot anant-hi, ens topem a l’inici del camí, quan sortim de la carretera, a mà esquerra, el Pi de les Tres Branques o Pi Forcat. Que les tres branques surtin quasi de la base fa que tingui un perímetre molt ample, de 4’50 metres; una branca l’esquinçà un llamp i va haver de ser tallada. Un tros més amunt, a la cruïlla, veiem el Castanyer del Gronxador, a part de la  seva singularitat, amb 19 metres d’alçada, té una branca en la que el propietari  de la finca hi tenia posat un gronxador pels seus fills al segle passat.

Rectoria de Sant Esteve d’Olzinelles: Quan parlem d’aquest conjunt d’edificis del segle XVI, compost d’església, cementiri i rectoria, el que dóna vida a aquest conjunt és el matrimoni que viu aquí des que es varen casar, ara ja fa molts anys: en Ramon i l’Angelina, i que donen sempre una agradable conversa que et fa sentir que tota aquella vall està viva. Si voleu comprar mel de bona qualitat, aquí trobareu la millor. Al frontal de la casa hi ha un rellotge de sol que ens recorda: “El temps fuig, l’eternitat s’apropa. Mentre tinguem temps, fem el bé”. Ben a prop d’aquí hi tenim la Font de la Rectoria i la Font del Rector.

Itinerari: Circular | Durada: 1 h. 30 min (amb parades 4 hores). | Distància: 5 Km. | Desnivell: 50 m. | Època: Primavera i tardor.

COM ANAR-HI?

Just a la rotonda que hi ha a l’entrar a Sant Celoni, a la dreta, trobem la carretera que ens portarà a Olzinelles (BV -5112 ). Just entrar a la Vall d’Olzinelles, trobem a mà ESQUERRA, dos camins que comencen i  un petit aparcament; deixem el cotxe aquí.

Comencem a caminar, tornant enrere uns 50 metres per la carretera que hem vingut i veiem l’Alzina de la Pega. D’aquí ens podem desplaçar a la Font de la Pega per un petit corriol.

Tornem allà a on hem deixat el cotxe, i just a sobre, veiem els Forns de la Pega. Prenem el camí que ens queda a LA DRETA i ens trobarem amb la Bassa de Can Valls, l’Aqüeducte i els imponents Plàtans de la Bassa de l’Aranyal.

A la primera cruïlla, (hem de tornar aquí, després de veure la Font de l’Aranyal)  girem a mà esquerra per anar al Cedre gegant i la Font de l’Aranyal que queda abans del cedre, en un estret corriol a MÀ DRETA. Un cop assaborit l’indret, tornem a la cruïlla que hem deixat per anar a la font.

Seguim el camí, bastant de tros, ignorant el primer desviament i a la següent cruïlla, GIREM A LA DRETA uns 270º;  a partir d’aquí estem atents, ja que al cap d’uns 100 metres, prenem un petit corriol a L’ESQUERRA, que a través d’uns verns molt espectaculars, ens portarà fins al Forn de Ca l’Agustí.

Aquí seguim A LA DRETA, passem pel Safareig de Ca l’Agustí i el Mas de Ca l’Agustí i continuem per la carretera asfaltada que aquí comença.

Fets uns 250 metres de carretera, prenem un camí força ample. A L’ESQUERRA i el primer que ens trobem és el Pi Forcat. Seguint endinsant-nos i just al mig de la primera cruïlla, hi tenim el Castanyer del Gronxador. Prenem el camí de LA DRETA que ens menarà a la Font de Lourdes.

Després de beure aigua de la font, tornem enrere fins a la carretera asfaltada i continuem cap A L’ESQUERRA, fins a trobar un camí ample que puja per L’ESQUERRA. Al peu del camí, hi tenim la Font de la Rectoria. Pujant camí amunt, arribem a la Rectoria i Església de Sant  Esteve d’Olzinelles que podem visitar; ja de tornada, al davant de l’església, surt un corriol que ens porta tot seguit a la Font de la Rectoria.

Tornant enrere al camí principal i la carretera asfaltada cap a L’ESQUERRA, al cap de poca estona, arribarem a l’aparcament, on tenim el cotxe, punt final de la sortida/ joc de pistes.

A veure quants dels elements esmentats, sou capaços de trobar.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí