Santi Estrany, ara bé

Pere Pascual.  Crític d'art
158

En Santi Estrany era un home recte en tots els sentits. La seva figura prima i allargassada, quasi quixotesca, es va passejar per les ciutats de mig món per copsar la seva ànima mitjançant les rectes i geometries dels seus carrers i edificis emblemàtics, per ser plasmades en els seus acrílics constructivistes que ens acostaven l’aroma i el sabor d’aquelles llunyanes terres.

Rectes i geometries que desenvolupà en aquesta història de múltiples capítols que són els seus esgrafiats, que malgrat haver-se perdut alguns d’ells, segueixen humanitzant i dignificant l’espai urbanístic de Mataró, convertint-se alhora en un element que ens identifica i personalitza.

Una rectitud absoluta que mantingué en tota la seva ampla varietat de registres creatius com ho és el dibuix de la figura humana, la fotografia o els “ex-libris”, dels que n’era un referent mundial. En tots ells, la seriositat i el bon fer es van donar la mà amb una creativitat sols a l’abast dels escollits.

Veritable noucentista va entendre sempre la importància de la cultura, l’art i l’educació, d’aquí la seva faceta de pedagog, tant en el camp creatiu i artístic, com en el tècnic en el qual desenvolupà una ingent tasca des de l’escola d’Arts i Oficis a l’Escola Politècnica, tot passant per l’Institut Politècnic Miquel Biada.  Una capacitat polièdrica arrodonida pel seu servei a la ciutat , allà on li van demanar la seva col·laboració i el seu saber. Cultura, Patrimoni, Nomenclàtor… són espais en què va poder expressar la seva saviesa. Això per no dir el seu estimat Museu de Mataró, on va realitzar una tasca tan valuosa com generosa, en els moments més difícils i on va donar suport als joves artistes de vàlua amb el seu coneixement impagable de l’art.

Les ciutats esdevenen millors quan hi ha ciutadans com Santi Estrany, aquest home recte que en ha deixat en acabar maig. La seva obra i el seu record plana sobre nosaltres i no hauria de caure mai en l’oblit.

És clar que com ell deia: Ara bé….

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí