Solidaritat unidireccional

Francesc Raventós.  Economista
213

Després que Metges sense Fronteres i SOS Mediterranée haguessin rescatat a alta mar 629 emigrants i refugiats i els allotgessin en el vaixell Aquarius, el govern italià va impedir que desembarquessin en els ports italians. També Malta va tancar els seus ports al vaixell.

És cert que Itàlia ha sigut la porta d’entrada de molts immigrants cap a Europa, i la Unió Europea se n’ha rentat les mans. Hem vist situacions d’escàndol que ens obliguen a preguntar: On és la solidaritat europea? Què se n’ha fet del seu humanisme? Per sort el nou govern espanyol va autoritzar que entressin en el port de València i va organitzar el seu acolliment. Una bona notícia, però aquesta no és la solució del problema.

Tot el relacionat amb la immigració és de gran complexitat. No hi ha solucions fàcils. Encara que sigui per egoisme la UE, i també Catalunya, necessiten immigrants per cobrir les necessitats de l’envelliment de la població. Això sol, ja ha de permetre l’acolliment d’immigrants de forma regulada. També inversions en un Pla Marshall per Àfrica contribuirien a crear ocupació, encara que difícilment seria suficient

Però tornem a Itàlia. Té un nou govern amb tics de xenofòbia i antieuropeisme. Han decidit que no volen més immigrants. Però Itàlia és un país amb altres problemes. Té una economia que creix minsament, un sector bancari pendent de sanejar, un deute públic dels més alts del món desenvolupat, una alta prima de risc per captar finançament, i, a més, vol fer polítiques populistes que augmenten el dèficit públic. A Itàlia qualsevol dia pot esclatar una forta crisi econòmica que els pot obligar a demanar ajut a la Comissió Europea i al Banc Central Europeu. És a dir, demanar la solidaritat dels altres europeus.

Això és no ser solidari, però si demanar la solidaritat dels demés. Aquest és un model de solidaritat que s’està estenent en l’àmbit personal i col·lectiu. Hem de fer l’esforç de recuperar l’humanisme i la generositat que han de ser un dels signes d’identitat d’Europa. Som molts els que ho creiem així

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí