Tardor literària a Argentona

Margarida Colomer.  Historiadora
344

Cada estiu, el Centre d’Estudis Argentonins Jaume Clavell, aconsella quatre obres literàries. Durant el mes d’octubre aquestes seran comentades personalment pels seus autors o per persones qualificades al respecte. Les obres d’enguany són: “Els estranys” de Raül Garrigasait; El mateix riu d’Heclàclit” de Pep Coll; “ El món d’ahir” d’StefanZweig i L’home manuscritde Manuel Baixauli.

Aquest estiu he començat per llegir “El món d’ahir” d’Stefan Zweig, traduïda per l’argentoní Joan Fontcuberta. He quedat impressionada, no el podia deixar de les mans, m’ha entusiasmat. És una narració que fa una radiografia de la cultura europea impressionant. Colpeix pels fets devastadors i a la vegada és bellíssima.

“El món d’ahir” descriu, amb sensibilitat, la història del nostre passat més recent. L’autor és testimoni dels fets més commovedors i ho fa amb un escriptura incomparable. Ell és testimoni dels canvis d’una civilització que s’anava desintegrant i que van trasbalsar l’Europa del segle XX.

Stefan Zweig, amb unes circumstàncies excepcionals, recorda els moments de la seva joventut, una vida més lliure en una societat austríaca on viu feliç. S’haurà d’enfrontar amb uns moments d’una verdadera bogeria que va representar la Primera Guerra Mundial i les seves conseqüències.

L’autor és austríac, fill d’una família de cultura jueva, viurà lliurament en diferents ciutats europees abans de la primera Gran Guerra. Un espai de temps en què no s’adonava de la tempesta que s’acostava. Viurà en dolor la Primera Guerra i en la Segona Guerra Mundial haurà de marxar per la persecució dels jueus.

El resultat ha sigut una lectura magnífica, la memòria del nostre passat més proper, exprimida per la sensibilitat d’un gran escriptor que la va viure amb absoluta intensitat. L’enriqueix la traducció de Joan Fontcuberta, amb un gran mestratge, amb notes a peu de pàgina que ajuden a la lectura i esdevenen fonamentals.

Penso que el llibre es mereix el qualificatiu d’obra de referència pels qui els interessi entendre els fets històrics i els deliris que van comportar les dues guerres mundials. Una Europa que insistim en voler que sigui democràtica, culta, civilitzada i feliç.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí