Tendències virtuals que esdevenen reals

Anna Lladó.  Periodista
459

Quan hi ha eleccions o esdeveniments destacats m’agrada consultar Google Trends i comparar els resultats amb els de les enquestes o pronòstics dels mitjans de comunicació o organismes oficials. Aquesta eina del gegant tecnològic, que mostra les tendències de les cerques que es fan a Google a nivell mundial, va “predir” la victòria de Donald Trump. Les setmanes prèvies als comicis, el nom de l’actual president nord-americà era més consultat que el de Hillary Clinton. I la victòria virtual va esdevenir real. A França, almenys hores abans i el dia de la primera volta de les eleccions presidencials, Emmanuel Macron era el que rebia més clicks a Google. Després es va confirmar com a guanyador.

En tots dos casos, la pregunta -qui serà el triomfador de la nit?- tenia la resposta a la xarxa. Podríem donar altres exemples, tot i que Google Trends no sempre l’encerta. Sigui com sigui, casualitat o no, reflecteix les tendències de la societat i què interessa a la gent en un moment.

Poden Google o les xarxes socials oferir una millor radiografia del que pensa la ciutadania que algunes de les enquestes? Hauríem de parar més atenció a allò que passa a la xarxa en aquests casos? Tot i que no està exempta de manipulacions, sempre és útil, i fins i tot de vegades divertit, consultar què és tendència a la xarxa. Una web que recomano per a saber què és trending topic és www.trends24.in. Aquesta pàgina mostra el més consultat a Twitter, a tot el món i també per països.

Sovint pensem que seran temes escrits en anglès, espanyol o altres idiomes occidentals, però també constatem com qualsevol cosa que succeeix als països àrabs o asiàtics es pot arribar a convertir en tendència mundial. És curiós veure de què es parla al Japó o a Corea del Sud i es converteix en trending topic mundial. I no està de més traduir-ho per saber quin és el tema que en aquell moment ocupa els ciutadans que viuen a l’altra punta del món.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí