L’obra projectada per Gaudí es reuneix en un únic portal

Text: Ajuntament de Mataró
270

El passat 2 de novembre es va posar en funcionament el Portal Gaudí (www.portalgaudi.com). El web que aplega, per primera vegada, el conjunt de l’obra arquitectònica de Gaudí a Catalunya. La iniciativa, impulsada pel Consell per al foment i la difusió de l’obra de Gaudí, l’òrgan encarregat d’impulsar, fomentar i difondre el coneixement de l’obra de Gaudí, neix com a resposta a la necessitat d’aplegar en un únic espai l’obra monumental que l’arquitecte va projectar i construir a Catalunya.

La presentació de Portal Gaudí, que va anar a càrrec de Jusèp Boya, director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, i de Joaquim Fernàndez, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, va tenir lloc en el marc de la sessió anual del Consell Gaudí que es va celebrar a la Nau Gaudí de Mataró.

Durant la sessió es van tractat altres temes de caràcter divulgatiu. Entre aquests es va abordar la configuració del Passaport Gaudí, un document adreçat al visitant que recull la informació de l’obra catalana de l’arquitecte i certifica la visita a tots els béns gaudinians, i la configuració de l’Arxiu Fons Digital de Gaudí que té per objecte recopilar tota la informació que els gestors dels béns disposen per poder nodrir, progressivament, el Portal Gaudí i esdevenir el repositori digital de l’obra gaudiniana.

També es va presentar el programa del II Seminari del Consell Gaudí que se celebrarà el proper 12 de desembre i tractarà sobre la gestió dels usos a l’obra de Gaudí.

www.portalgaudi.com

Fins ara, la genialitat de l’obra i el pensament d’Antoni Gaudí no han estat prou ben representats a Internet. Portal Gaudí vol, així, fer accessible als usuaris d’arreu del món la seva història i personalitat com a arquitecte universal i tots els béns monumentals que es conserven a Catalunya. Un lloc de referència per aquelles persones interessades a conèixer l’obra que l’arquitecte ha deixat a Catalunya.

Per la conceptualització del disseny de la pàgina web s’ha estudiat tot allò que va inspirar a Gaudí durant la seva trajectòria i la seva obra, per tal de transmetre de la millor manera possible el seu característic estil. Tanmateix, s’ha volgut mantenir la simplicitat per no interferir amb les imatges de les obres, les autèntiques protagonistes del portal web. El resultat és un disseny sobri i minimalista que ajuda a contrastar amb les formes complexes i corbes, i potenciar l’obra de l’artista.

El contingut de Portal Gaudí s’estructura en sis apartats: Els Edificis, Antoni Gaudí, Consell Gaudí, Activitats, Recerca i coneixement i Vull Visitar.

El principal apartat i eix vertebrador del web són Els Edificis, l’espai on es troben els catorze béns monumentals de Gaudí a Catalunya, set dels quals són Patrimoni Mundial de la UNESCO. Cadascun dels edificis conté informació sobre la seva història i construcció, informació pràctica per a la visita, fotografies en alta resolució, ubicació en el mapa i enllaços als materials de recerca relacionats i les principals activitats programades en aquell equipament.

L’altre eix destacat és l’apartat biogràfic d’Antoni Gaudí, un espai molt visual, inspirat en la natura i el trencadís. A mesura que l’usuari avança en la lectura de la línia del temps, que va des del seu naixement l’any 1852 fins a la seva mort el 10 de juny de 1926, es van descobrint les ‘peces’ més destacades de la seva vida i de la seva obra.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí