16è Simposi sobre la història censurada de Catalunya

Gemma Bufias.  Institut Nova Història
708
Muriel Casals, durant el seu parlament a la cloenda del 15è Simposi, l’any passat.

Enguany, el “Simposi sobre la Descoberta Catalana d’Amèrica” canvia de nom i es converteix en el “Simposi sobre la Història Censurada de Catalunya”. Un pas endavant cap a la inclusió de tots els àmbits del coneixement  filtrats i tergiversats per la mà del Censor. Perquè, ho vulguem o no, la nostra és la història dels perdedors; dels qui han estat conquerits i oprimits per la força, silenciats a punta de canó, avalats per lleis dictatorials. Una llarga història de llibertats ofegades, ignorades, repudiades i menystingudes. La tasca que duem a terme des de l’Institut Nova Història és la de restaurar aquesta història nostra desconeguda, malintencionadament amagada i restaurar-la per una qüestió de dignitat i perquè hi tenim dret. Creiem que ha de ser una tasca d’índole nacional, una qüestió d’Estat.

Les quaranta ponències que s’hi presenten exposaran aportacions que els catalans hem fet al llarg de la història en àmbits de tot tipus i sovint no explicades per la historiografia oficial: economia, nàutica, biologia, toponímia, llengua, cuina, legislació, enginyeria, arqueologia, numismàtica, heràldica, etc.

Un dels atractius d’aquesta trobada anual és no saber mai de què es parlarà i la sorpresa que l’assistent s’emporta en descobrir aspectes fins llavors desconeguts on els catalans també vam excel·lir. Cal dir que l’ambient és, a més, distès, amigable i proper. Dos dies d’intercanvi de coneixements i convivència. Al llarg dels anys, persones de renom han anat participant-hi, entre els quals: Albert Balcells, David Bassa, Víctor Alexandre, Matthew Tree, Eugeni Casanova, Pilar Rahola, Josep M. Terricabras, Vicent Partal, Assumpció Cantalozella, Patrícia Gabancho, Alfons López Tena, Vicent Sanchis, Assumpta Montellà i Muriel Casals.

Podeu consultar el programa del Simposi a www.inh.cat.

COMPARTIR