“La contaminació genera i manté malalties respiratòries”

Text: Redacció
907

Jordi Juanola és llicenciat en medicina i especialista en pneumologia. Actualment atén a la seva consulta “Respira”, a Mataró. Un projecte en solitari que va emprendre ara fa anys amb l’objectiu de convertir-se en un centre especialitzat en pneumologia de referència pels maresmencs, des d’on pretén oferir un millor tracte i una atenció més personalitzada.

Quines són les patologies que tracta la pneumologia?
Les afeccions que atén aquesta especialitat mèdica principalment són: l’asma bronquial, la MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) que es causada sobretot pel tabac, les infeccions respiratòries, les pneumònies, la patologia de la son (ronc, apnees…) i l’estudi del càncer de pulmó, entre altres.

Aquestes malalties són producte de la vida estressant que portem actualment, així com de la contaminació?
L’estrès per si sol no genera les malalties, però pot augmentar els símptomes com la dispnea (ofec), i també fer que dediquem menys temps a nosaltres mateixos i a normalitzar símptomes com la tos, l’ofec o el dolor toràcic, quan no ho són. La contaminació sí que genera i manté malalties respiratòries, sent més evidents als nuclis urbans i a les grans ciutats.

El tabac continua sent un gran problema mèdic per a molta gent. Quines solucions s’hi poden aportar?
La primera seria veure quin és el motiu pel qual la persona fuma i plantejar una conducta i deshabituació “personalitzada”. Tenint en compte que el tabac és causa directa de moltes malalties, cal un major treball de prevenció a través d’educació sanitària impartida per part dels equips mèdics/sanitaris i, sobretot, evitar que els adolescents comencin a fumar, ja que és freqüent el seu inici als 15 – 16 anys d’edat. A altres països d’Europa el preu del tabac és molt més elevat, el que pot restringir-ne el seu accés.

La tos crònica, com es pot tractar?
Habitualment, la tos crònica és conseqüència d’algun procés o malaltia no diagnosticat o que no està ben tractat; per tant, l’objectiu seria l’estudi de la causa de la tos (tabac, asma no diagnosticat, al·lèrgies respiratòries, reflux esofàgic…) i un cop diagnosticat, iniciar el tractament més adequat a cada cas.

I els trastorns del son més comuns?
El roncar i fer apnees al dormir són els trastorns més freqüents tant en homes com en dones, el que condiciona el descans, provoca mal de cap al matí i possibles conseqüències cardiorespiratòries. Precisa d’un estudi del son que consisteix en la realització de la prova anomenada Poligrafia cardiorespiratòria, que es fa al domicili de la persona per poder evidenciar què passa al nostre cos quan dormim.

RESPIRA
DR. JORDI JUANOLA. PNEUMOLOGIA

Carrer Jaume Isern, 9-11 · Mataró
Tels. 93 504 25 83 · 610 37 29 63
www.consultarespira.com
info@consultarespira.com
 
 

COMPARTIR