Demanen canvis a la llei de caça i més seguretat a les batudes

Text: ACN  // Foto: Feliu Vilalta
228

Amb el lema ‘Volem perdre’ns per la muntanya sense perdre la vida’ van reclamar un “bosc segur”

Més de 500 persones es van manifestar el passat diumenge 20 de març a Mataró per exigir canvis en la Llei de caça actual, aprovada el 1970, i reclamar més seguretat en les batudes de senglars. La marxa, convocada pels familiars del ciclista ferit de gravetat pel tret d’un caçador a Argentona, va recórrer la riera de Mataró, des del Parc Central fins a l’Ajuntament. Tenia per lema ‘Volem perdre’ns per la muntanya sense perdre la vida’ i estava encapçalada per una gran pancarta on s’hi llegia ‘Volem un bosc segur’. Familiars del ciclista ferit van exigir a les administracions que implementin mesures com ara que es prohibeixin les batudes els caps de setmana o durant les vacances escolars i que, quan es facin, estiguin totalment perimetrades.

El tret accidental d’un caçador durant una batuda autoritzada a Argentona va capgirar la vida de Francesc Jiménez. El 29 de gener passat va rebre l’impacte d’un projectil mentre anava en bicicleta per la muntanya en una zona on s’hi estava fent una batuda de senglars. De resultes de l’impacte ha perdut un 70% en la capacitat en un pulmó i les lesions a la medul·la li impediran tornar a caminar. Des d’aleshores, la família del Francesc ha aixecat la veu i no s’ha parat de mobilitzar per evitar que es torni a repetir un fet com aquest.

Precisament, la marxa del passat 20 de març va aplegar més de mig miler de persones per reclamar canvis en la Llei de caça i demanar que hi hagi més seguretat en les batudes. Els manifestants es van trobar al Parc Central de la capital del Maresme i van iniciar una marxa que va recórrer la riera de Mataró fins arribar a l’Ajuntament. La manifestació estava encapçalada per una gran pancarta on es llegia ‘Volem un bosc segur. Lluitem per un canvi en la normativa de caça’.

El sogre del ciclista ferit, Josep Lluís Morgado, va explicar que el seu gendre, des de l’hospital, els ha dit que “el que li ha passat a ell no vol que li passi a ningú més”. “No pot ser compatible que hi hagi gent armada pel bosc sense vigilància amb la gent que va a passejar, a fer esport o a buscar bolets”, va apuntar Morgado. Per tot plegat, els manifestants i familiars de la víctima van exigir un “bosc segur”.

Entre les peticions que han fet hi ha la prohibició que es facin batudes durant els caps de setmana o en les vacances escolars. També reclamen que, quan n’hi hagi, estiguin totalment perimetrades i vigilades i que es facin controls d’alcoholèmia aleatoris. Al mateix temps, demanen a la Generalitat que es faci un registre dels accidents de caça. Cada setmana es fan més de 500 batudes a Catalunya, però no hi ha un recompte de quants ferits hi ha hagut associats a la caça en els darrers anys.

 

COMPARTIR