Desigualtat creixent

Francesc Raventós.  Economista
345

L’Informe anual d’Oxfam constata un any més que la desigualtat social augmenta de forma escandalosa. Confirma el que tants i tants informes d’entitats diferents, o de personalitats de prestigi, no deixen de repetir. És cert, que s’ha reduït la pobresa en països d’Àsia i d’Àfrica, però en la resta del món la diferència entre els que tenen molt i els que tenen poc no para d’augmentar.

L’economia creix, les empreses guanyen més, la majoria de les economies desenvolupades han superat la crisi econòmica, en els sectors econòmics hi ha optimisme, els governs mostren satisfacció… Però qui es beneficia del creixement econòmic? Qui en rep els beneficis? Segons l’informe d’Oxfam, el 82% del creixement de la riquesa mundial del darrer any ha anat a parar a mans de l’1% més ric, mentre que a la meitat més pobre pràcticament no els hi ha arribat res. L’any passat va ser l’any en el qual va augmentar més el nombre de persones que tenien una fortuna superior a mil milions de dòlars.

Malgrat que la creixent desigualtat és un fet indiscutible els governs no prenen mesures per corregir una situació tan injusta. Mentre la riquesa se segueix concentrant en poques mans, la precarietat laboral augmenta, les pensions perden poder adquisitiu i la marginació social creix. En paral·lel, es destinen importants recursos a armament i en consums superflus, en comptes de destinar-los a millorar l’educació, la cultura, la sanitat, l’habitatge públic, les prestacions socials i tot el que suposa millorar l’Estat del Benestar.

Fins quan la injustícia serà possible? Quan pensen fer una reforma fiscal que gravi realment a les grans fortunes i als beneficis exagerats? Quan es lluitarà de veritat contra els paradisos fiscals? Quan es regularan els abusos a la precarietat laboral i es garantirà un salari digne? Quan s’igualaran les remuneracions de l’home i de la dona per treballs iguals? Són moltes preguntes sense resposta. El que està clar, és que aquesta tendència no pot continuar indefinidament si es volen evitar mals majors.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí