Ets massa sensible!

Text: José Ma Guillén Lladó  // Foto: Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
371

Si t’ho han dit més d’una vegada, com un retret per no comportar-te de manera dura i inflexible, pot ser que siguis una PAS —Persona Altament Sensible—. El cert és que ser-ho no és ni un defecte ni una malaltia, tot i que pot comportar problemes emocionals i de relació amb un entorn que, malauradament, sol ser bastant insensible, materialista, competitiu, agressiu… De fet, al món li falta sensibilitat. I així va tot, de mal en pitjor. A sobre, els mitjans massius de comunicació s’encarreguen d’insensibilitzar-nos respecte als grans problemes que provoquen milions de morts, pobresa i degradació. Fins i tot aconsegueixen que, al final, moltes persones només siguin sensibles quan se’ls hi toca la butxaca. Quina pena.

L’alta sensibilitat —anomenada científicament sensibilitat del processament sensorial—, va ser donada a conèixer per la doctora Elaine Aron a mitjans de la dècada dels 90 en publicar el llibre El Don de la sensibilidad. Des de llavors, els estudis i les evidències al respecte s’han anat incrementant, tot i que encara queda molt per investigar. La realitat, però, és que quan la PAS descobreix que ho és, tot canvia. Pot entendre moltes de les coses que li han passat i el perquè de com és. Pot, tanmateix, aprendre a gaudir i aprofitar el seu “do” i, alhora, reduir els inconvenients. Això sí, cal diferenciar i tractar els possibles problemes emocionals i psicològics que, com qualsevol persona, pugui haver acumulat. No obstant, el canvi de perspectiva pot afavorir la resolució d’aquests.

Degut a tenir un sistema neuro-sensorial més desenvolupat i perceptiu, la PAS capta i processa la informació més intensa i profundament, de manera que pot ser molt sensible a sorolls, olors i llums fortes, al dolor, a la violència, a les crítiques, així com captar més subtileses de l’entorn. Necessita més estones de tranquil·litat per rebaixar la saturació sensorial. És més emocional, idealista, creativa, estima la música, la natura, fins i tot més espiritual i profunda en els seus pensaments. I molt empàtica. El balanç final és i ha de ser positiu tot i els inconvenients. Si et diuen que ets massa sensible, pots sentir l’orgull de ser-ho. De veritat.

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí