L’elefant a l’habitació de la transformació digital

Eli Guillén.  Especialista en Màrqueting Digital. www.eliguillen.es
675

Quina és la realitat de l’empresa abans d’afrontar la digitalització? Segurament hi ha un equip comercial (d’allò més professional i efectiu) que fa vint anys que treballa la seva cartera de clients en el seu propi Excel i apuntant les seves cites comercials en l’agenda que cada any li regala la seva parella; també hi haurà un encarregat de magatzem que anota els lliuraments en folis amb taules de comanda; és possible que en comptabilitat encara es gestionin els llistats de proveïdors amb Acces XP…

Una companyia que estigui afrontant un procés de digitalització descobreix que la primera dificultat és convèncer al grup humà que la renovació de l’empresa és positiva per a tots. Sol ser difícil perquè ells no tenen la responsabilitat de gaudir d’una visió holística de l’empresa. Aquesta responsabilitat recau en la direcció. El comercial, l’encarregat de magatzem, el comptable que fa vint anys que treballa d’una manera és possible que només vegi una amenaça en el canvi. No el podem culpar per aquesta primera reacció. És una espècie d’autodefensa cap a la novetat que a Eli Guillén hem vist en la majoria de casos de digitalització en els quals hem treballat.

Si no s’aconsegueix convèncer a tot l’equip que només treballant plegats el procés serà un èxit, mai aconseguirem digitalitzar la nostra empresa de manera efectiva. Aquest és el problema que tothom veu, però que ningú vol discutir. L’elefant a l’habitació de la digitalització. Per què, quantes iniciatives (intranets, implantació d’ERP, usabilitat d’aplicacions, viabilitat dels CRM…) no s’han quedat a mig fer per falta de cooperació i fins i tot d’ús per part del grup humà? Quedar-se a mig fer és el pitjor que pot passar-li a una transformació.

S’hauria de parlar més d’això en el món de la transformació digital. Es parla sempre d’un escenari molt naïf on tots els empleats d’una empresa estan esperant amb els braços oberts la renovació dels processos. Però això no sempre és així i l’única manera de vèncer a la desconfiança inicial és amb una bona estratègia de comunicació interna que ha de basar-se en tres pilars: transparència, benefici i transversalitat. Avui dia, les empreses encara són les persones que les formen. I si les persones no volen transformar el seu treball, l’empresa no aconseguirà una digitalització productiva.

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí