L’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, 375 anys d’història al servei de les persones

Alexis Serrano.  Director de l’Arxiu Comarcal del Maresme
887

Aquest és el títol del darrer llibre publicat a Mataró. Es tracta, com es pot intuir, d’un volum dedicat a la història de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró en motiu del 375 aniversari de la seva fundació. Per celebrar la feliç efemèride, el llibre ha estat editat per l’editorial Efadós, coordinat per l’Arxiu Comarcal del Maresme, impulsat per la Fundació Hospital i ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Mataró.

L’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena és la tercera institució més antiga de la ciutat de Mataró després de la mil·lenària parròquia de Santa Maria i de la sis vegades centenària corporació municipal (aniversari aquest darrer, que també se celebra enguany, 1419 – 2019).

A la darreria de l’any 1644 –ara fa just 375 anys–, un prevere de la comunitat de beneficiats de Santa Maria, i fill de la vila de Mataró, pocs dies abans de morir instituïa una causa pia a favor d’un nou hospital que s’havia d’ubicar a les cases de la seva propietat que es trobaven al carrer dit del Pou d’Avall –avui carrer de l’Hospital–. Era l’any de la fundació de l’Hospital de Sant Jaume.

Aquell capellà, de nom Jaume Sala i Pascual, disposà al seu testament que tots els seus béns es dediquessin a l’assistència de malalts, pobres i pelegrins en un centre hospitalari que s’havia de posar sota l’advocació de Sant Jaume.

Amb el temps, les velles cases de mossèn Sala que feien d’hospital des del 1647 (moment en el qual els marmessors acceptaren l’herència) deixaren lloc a la construcció d’un nou hospital de línies barroques que s’anà vestint a redós d’un claustre. Des d’aleshores, la institució sanitària esdevingué el gran referent mèdic de Mataró i del Maresme, i seguí el compàs de les principals vicissituds històriques del país.

El llibre que es presenta el proper 15 de novembre a les 18.30 h de la tarda a Can Palauet (la seu de l’Arxiu Comarcal del Maresme) és una història ricament il·lustrada. El volum inclou centenars de documents conservats a l’Arxiu Comarcal del Maresme, la major part dels quals romanien inèdits. Els textos dels autors (Alexandra Capdevila, Joan Giménez, Roser Salicrú, Alexis Serrano, Enric Subiñà i Jordi Vilana) i el ric material documental així com algunes fotografies actuals de Ramon Manent, permeten al lector endinsar-se en l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i entendre’n els principals esdeveniments històrics d’aquesta institució en el context de la ciutat, la comarca i el país.

COMPARTIR