LLibres, publicacions i actes literaris al Maresme

Text: Albert Calls
314

El Maresme és una comarca amb una rica activitat literària. En aquest article recollim algunes de les novetats editorials i actes d’aquests darrers dies.

Publicat per Editorial Efadós i l’Arxiu Comarcal del Maresme, amb la col·laboració de diverses institucions, La sardana del segle XX ens mostra un treball de 1976 de Josep Mont i Grau (1911-1981), músic i compositor de Caldes d’Estrac. El musicòleg Òscar Crespo ha recuperat aquesta obra que desplega tot el potencial de la sardana. El text s’acompanya de fotografies en blanc i negre del segle XX sobre ballades de sardanes i cobles arreu de Catalunya, explicades per l’historiador i arxiver Alexis Serrano, director de l’Arxiu Comarcal.

4 columnes. L’univers de Josep Puig i Cadafalch és una revista que edita l’associació argentonina Amics de Josep Puig i Cadafalch, amb la direcció d’Albert Balcells. El tercer número d’aquesta publicació va editar-se el passat 2021. Àmpliament il·lustrada amb fotografies, a la revista s’apleguen nombrosos articles que ressegueixen el treball del reconegut arquitecte: “Puig i Cadafalch i la modernització tècnica de l’arquitectura”, “Puig i Cadafalch, periodista” o “Josep Puig i Cadafalch i la revalorització del patrimoni de ferro”, entre d’altres d’interès.

Voliana Edicions publica La nena que volia ser mestra, de l’autora mataronina Lola Casas. Amb un llenguatge proper, comunicatiu i amanit amb un polsim de bon humor, proposa als lectors un llibre de memòries, de lectura amable i reflexiva, on ens parla en la seva autobiografia de la seva vida de mestra a l’escola del Camí del Mig de Mataró, de la relació estreta amb l’escriptor Roald Dahl, dels ocells que tant estima, de llibres, de poesia, de política, de la lectura en veu alta, del ball, de la salut, de les excursions i visites escolars, de la música i del cinema, entre d’altres temes. Lola Casas (Mataró 1951) es considera “una mestra que escriu poemes”. Té més de seixanta obres publicades entre assaigs sobre literatura, contes i poesia per a públic infantil i juvenil.

I un altra destacada novetat editorial de Voliana Edicions és La cova de les llegendes, d’Imma Romeu. Es tracta d’un llibre que tot i ser adequat per a lectors de qualsevol edat està pensat especialment per a joves de 12 a 16 anys que estudien entre1r i 4t d’ESO. Els protagonistes de la narració són adolescents que es coneixen a l’institut i viuen una aventura fantàstica, emmarcada en el present i el passat i en llocs reals del Maresme, entre Cabrera i Vilassar de Mar. L’autora, de Vilassar de Mar, també és fotògrafa i ha fet algunes exposicions. Amb aquest treball entrellaça la realitat i la ficció, emmarcada en uns territoris que ens són ben propers.

 

COMPARTIR