Mataró: Barcelona’s northern gateway

Miquel Rey.  Regidor de Promoció Econòmica i Innovació. Ajuntament de Mataró
638

“Avui és un gran dia per Mataró, el Maresme i Catalunya, perquè gràcies a l’agermanament amb Fort Lauderdale obrim una nova porta cap al futur per als nostres ciutadans. Gràcies per donar la benvinguda a Mataró: la porta nord de la Gran Barcelona”. Aquestes van ser les paraules de l’Alcalde de Mataró, Joan Mora,  abans de signar l’agermanament amb Fort Lauderdale, i de què les banderes de les dues ciutats –juntament amb les de Florida i Catalunya–, onegessin davant de l’Ajuntament de la capital del comptat de Broward.

Fort Lauderdale té 165.000 habitants. És la capital d’un comptat de 1,7 milions d’habitants, el segon més important de Florida després de Miami. Té el segon port de creuers més important del món i l’onzè aeroport dels EUA. És coneguda com la Venècia d’Amèrica pels seus canals. És, en definitiva, una ciutat econòmicament potent que representa una gran oportunitat per a les empreses i els ciutadans de Mataró i el Maresme. Som a més ciutats prou semblants: porta nord de Barcelona una i de Miami l’altra; totes dues aixecades sobre maresmes (Everglades en anglès) i amb forta activitat universitària, industrial i marítima. “Hom diria que estem fets l’un per l’altre”, deia Jack Seiler, l’Alcalde de Fort Lauderdale.

Aquest és un agermanament que neix com a conseqüència de les oportunitats detectades i treballades amb anterioritat a les relacions institucionals. Un agermanament de ciutats per les ciutats, no només per les institucions. Fet de manera pragmàtica, responent a les necessitats de l’interès general.

Fa tot just un any, un representant del Port, un altre de Tecnocampus i jo mateix, visitàvem per primera vegada Fort Lauderdale per buscar socis per una hipotètica ampliació del Port de Mataró, possibles intercanvis universitaris i relacions empresarials. Oportunitats que avui ja s’han concretat en tots els àmbits: acord entre incubadores pel qual empreses catalanes que vinguin a través de Tecnocampus poden estar-se tres mesos gratis a Florida; contacte directe amb la cambra de comerç de Broward; pla de negoci per a l’ampliació del Port de Mataró validat pels principals actors del mercat de la renovació i reparació de vaixells (repair&refit) del sud de la Florida, els més importants dels EUA; estudiants americans estan interessats a venir a Mataró a la Barcelona Coastline Summer School de Tecnocampus. Aquestes activitats han generat interès a Florida i per això se’ns va proposar agermanar-nos amb Fort Lauderdale, perquè ja existia de fet aquest agermanament.

I què ha vist aquesta potent ciutat en Mataró? Ha vist la capital de la porta nord de la Gran Barcelona, amb 2000 anys de història, amb actius culturals de primer ordre (Gaudí, barroc, modernisme…), innovació tecnològica i coneixement (Cetemmsa, Tecnocampus, TIC Salut…), qualitat de vida… tot allò que el vídeo Invest in Mataró els hi presenta i que els fa sentir orgullosos d’haver-se agermanat amb nosaltres. Ara toca fer rendible aquesta oportunitat.

“Som aquí per honorar els valors que uneixen els EUA i Europa: democràcia, llibertat i igualtat. Som aquí per treballar plegats per un futur millor pels nostres fills. Per prosperar plegats”. L’alcalde de Mataró acabava així el seu discurs a la Sala de Plens de Fort Lauderdale. Després de dos segons d’un silenci eixordador els aplaudiments forts i unànims ho van omplir tot. Aplaudiments entusiastes. Americans.

COMPARTIR

1 COMENTARI

  1. Doncs mira si ho feu be…el tecnocampus no funciona ni per aparcar i el port segueix sense tenir un eix de connexiò amb la ciutat…
    De mentres, Mataro segueix plena de solars…
    Un desastre de gestiò del sòl…

Comments are closed.