En memòria de les víctimes de l’Holocaust

Margarida Colomer i David Farell.  Historiadors
279

No fa gaires anys que ve despertant de debò el cas dels que patiren exili i deportació als camps nazis a les acaballes de la Guerra Civil i durant els primers anys del franquisme i la 2a GM. S’ha escrit molt de l’exili republicà als camps de refugiats de la Catalunya nord, i des de fa uns anys també fem avenços en l’obertura de les fosses comunes per identificar les persones assassinades amb mostres d’ADN familiar.

Gràcies a entitats com l’Amical de Mauthausen i al fet de poder consultar en línia l’Arxiu del camp de concentració de Mauthausen (Àustria), cada any que passa coneixem amb més detall casos com els del cabrerenc Esteve Rovira i Rovira (1898-1941) o del veí argentoní Ventura Casanovas Miguel (1912-1941). Tots dos foren capturats al nord de França durant la 2a GM i posteriorment conduïts a Mauthausen, on malvisqueren empresonats abans de morir assassinats a l’annex camp de Gusen l’any 41.

La Fundació Burriac (Cabrera de Mar) i el Centre d’Estudis Argentonins (Argentona) estan col·laborant fermament amb l’objectiu de dignificar aquestes dues persones. Recentment, n’han acabat els estudis biogràfics i han sol·licitat al Memorial Democràtic de Catalunya la llamborda (Stolpersteine) que serà visible al davant de les cases on van viure, en les respectives poblacions. Al mateix temps, les dues entitats culturals han demanat als ajuntaments l’aprovació d’una moció de suport amb l’objectiu de dignificar la memòria de E. Rovira i V. Casanovas. Esperem veure, tant aviat com sigui possible, les seves llambordes memorials en l’espai públic.

 

COMPARTIR

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí