Miopia sanitària

José Ma Guillén Lladó.  Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
969

Hi ha miopia quan es veu bé de prop, però borrós de lluny. En màrqueting es parla de miopia quan només es veuen les bondats d’un producte i no s’enfoquen bé les necessitats o interessos del client. En la sanitat també hi ha una miopia important: només veiem virus, vacunes, confinaments, mascaretes i,més enllà d’això, és tot borrós.

Deia Hipòcrates que on hi ha salut no hi ha malaltia. Si estem sans, som més resistent a les malalties. Però, fem prou per estar sans o només ens preocupem quan ja estem malalts? El cartell d’una farmàcia diu: ‘Viu, de la resta ens ocupem nosaltres’. Com eslògan bé, però ens hem de despreocupar per com vivim i tractem el nostre cos i la nostra ment? Ens hem acostumat a pensar només en viure i a viure sense pensar… les conseqüències.

L’any 2011, l’Assemblea General de l’ONU va convocar una reunió urgent sobre la prevenció i el control de les malalties no transmissibles —anomenades també malalties del benestar—, responsables de la mort de 40 milions de persones a l’any. Alts responsables sanitaris van assegurar que la majoria d’aquestes malalties eren evitables mitjançant l’adopció d’hàbits més saludables, especialment nutricionals i exercici físic. Però, tot segueix igual. Morts i malalts crònics a dojo. El cardiòleg Valentí Fuster, en el seu llibre ‘La ciència de la salut’, destaca “la paradoxa de què s’estigui incrementant el número de morts per trastorns cardiovasculars quan la medicina disposa de més coneixements i millors tractaments que mai”. Diu que “això reflecteix el fracàs de la prevenció”. Aquest fenomen és comú amb la resta de malalties del benestar, principals responsables dels factors de risc que ens fan més vulnerables a infeccions.

El Relator Especial de l’ONU, Dainius Pūras, afirmava al 2020 que “la vacuna més eficaç enfront la pandèmia és la promoció de la salut mental”. Criticava l’excessiu èmfasi de centrar-ho tot en les vacunes i tractaments mèdics, deixant de banda altres aspectes de prevenció, vigilància i promoció de la salut des de una vessant psicobiosocial. —Ens posem les ulleres?—.

COMPARTIR

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

El teu comentari
Entri el seu nom aquí