Narcisista a la vista!

José Ma Guillén Lladó.  Psicòleg i terapeuta ment-cos. www.josemariaguillen.com
549

Segons el mite, Narcís es va enamorar de la seva imatge al veure-la reflectida a l’aigua. D’aquí la idea de què una persona narcisista està enamorada de la seva bellesa i es mira contínuament al mirall. Això ha evolucionat. Les càmeres electròniques permeten que la seva imatge arribi a moltíssimes persones —narcisisme virtual. Llavors espera que els demés li diguin el bonic o bonica que és. Si això no passa, la seva autoestima trontolla i entra en crisi. Ara bé, si a part de la bellesa, es decep i s’enfada molt perquè no rep una admiració i atenció excessiva que necessita per sentir-se important, pot haver-hi un trastorn de personalitat narcisista.

No es coneixen les causes. Es considera que, a part de la genètica, poden influir les males relacions entre pares i fills, educació negligent, sobreprotecció… Cada persona és diferent, però sol ser egocèntrica, supèrbia, arrogant, exagera els seus èxits, no accepta les crítiques, té mal perdre, s’ofèn amb facilitat, menysprea qui no és com ella, no té empatia ni reconeix les necessitats i sentiments dels altres, utilitzant-los i manipulant-los per aconseguir el que vol. Té un comportament tòxic, controlador, amb mentides, manipulació i xantatge emocional, que li pot comportar problemes en relacions, especialment de parella. Si aquesta és una persona altament sensible, pot arribar a convertir-la en una marioneta, castigant-la i aïllant-la, destrossant-la emocionalment. El curiós, però, és que amb gent externa sap mostrar molt d’encant. Fins que li veuen el llautó. Per això, busca nous admiradors de qui aprofitar-se.

El narcisista creu que no té cap problema, per tant, no busca tractament a no ser que pateixi depressió, estrès, abús de substàncies o problemes de salut. I aquí incideix la gran paradoxa actual en la que, una mica de narcisisme —sense perjudicar als demés—, es considera funcional. Això fa que ignori el seu problema i se senti reforçat amb els comportaments competitius que la nostra societat i els seus líders promouen. Es creu un exemple a seguir, somiant i buscant l’èxit al preu que sigui. Podem trobar narcisistes en molts llocs. Quan hi parles, notes prepotència i, sovint, sembla que et perdonin la vida. Però no només hi ha persones, també hi ha famílies, empreses, partits… que ho són. Si tens un narcisista a la vista, aprèn a dir-li NO sense sentir-te culpable, i pren distància emocional.

COMPARTIR